Jde o kvalifikaci na prestižní světový pohár Louise Lesaffra - největší poctu, jaké se pekaři vůbec může dostat.

Za centrum první přípravy zvolilo družstvo prostory Střední průmyslové školy potravinářské v Pardubicích.

Boj o Francii


„Pekaři budou soutěžit ve třech kategoriích – jemné a běžné pečivo a umělecké dílo. Každý se však bude účastnit pouze jeden z nich,“ řekl zástupce pořadatele Ondřej Cedidla. „Všichni doufáme, že se nám na světové finále do Francie podaří úspěšně probojovat,“ uvedl Ondřej Cedidla.

Každá kategorie má své přesně stanovené postupy. „Peču dvaatřicet baget, ale ne takových, jaké dostanete běžně v obchodě. Jde o francouzské, které se vyrábí výhradně ručně v malých pekárnách. Stejné je to s chlebem. Toho peču čtyři druhy a opět ze speciálního těsta. Takové zboží se kvůli cenové a výrobní náročnosti v obchodech neobjevuje,“ řeklo nám jedno z českých „želízek v ohni“, pekař Libor Jírů z Pelhřimova.