Zároveň ČD zavádí nový druh jízdného, který umožní cestujícím jízdu regionálními vlaky i s Pendolinem na jednu jízdenku. Informaci poskytli zástupci Českých drah.

Ředitelka odboru osobní dopravy a přepravy ČD Luďka Hnulíková uvedla, že úprava cen pro rychlovlaky SC Pendolino souvisí s ukončením období zaváděcích cen pro rychlíky vyšší kvality. Doplnila, že úprava cen se dotkne také žáků a studentů, kteří budou od září platit vyšší cenu za rezervaci místa v Pendolinu.

Nyní platí 86 korun, od září to bude plná cena ve výši 200 korun. Po úpravě cen tak zákazník zaplatí za jízdu z Prahy do Ostravy ve druhé třídě 500 korun a v první třídě 750 korun.

Při cestě z Prahy do Břeclavi zaplatí cestující ve druhé třídě 400 korun, v první třídě pak 600 korun. Toto jízdné zároveň zákazníka opravňuje využít regionálních spojů, kterými se dopraví do stanice, v níž Pendolino stojí.

Součástí změn je i to, že od počátku září budou ve vlacích SuperCity platit nabídky a slevy, které platí i v ostatních vlacích nižší kvality.
„Jediné, co zůstane, je povinná rezervace,“ poznamenala Hnulíková.

Pozitivní u Českých drah ale je, že mají letos poprvé šanci mít ziskové hospodaření. Zatím se totiž v tomto roce stále drží v černých číslech. Dostaly se do nich už v prvním čtvrtletí, kdy vykázaly zisk poprvé od roku 1990. Za prvních šest měsíců letošního roku vydělal největší tuzemský zaměstnavatel 31 milionů korun.