Dvě třídy mateřské školy vzniknou při Základní škole v Ohrazenicích. Na financování úprav volných prostor i na vybavení a dvouměsíční mzdu pro zaměstnance chce město použít peníze získané z výherních hracích přístrojů.
„Celkem budeme na zřízení nových míst pro 50 dětí potřebovat asi 2,2 miliony korun. Zdá se mi správné, aby právě pro tento účel byly použity prostředky, které můžeme chápat jako jakousi kompenzaci za to, že ve městě máme provozovny s hracími přístroji," řekl náměstek primátorky Jindřich Tauber.

Pardubice během posledních 7 let rozšířily mateřské školy o 777 míst, přesto kapacita stále nestačí zájmu rodičů. „Největší problém vidíme právě u dětí, které budou mít v letošním roce tři roky. Původně město hledalo cestu rozšířením kapacit v Základní škole Bratranců Veverkových, ale na základě hygienicko-technických zjištění se ukázalo, že by zde mohlo vzniknout pouze 28 míst ve dvou třídách. Náklady na rekonstrukci by byly vysoké, hledali jsme jiné řešení," vysvětlil náměstek Tauber.
Je jím právě rozšíření Základní školy Ohrazenice o mateřskou školu. „Nejpozději do 30. září zde otevřeme dvě třídy s kapacitou 50 míst. Zápisy do nich se uskuteční teprve poté, co bude přestavba dokončena a provedena změna ve školském rejstříku," slíbil Jindřich Tauber.

Další navýšení

Město tak navýší kapacitu školek ze současných 3200 na 3250. Další rozšíření plánuje pro školní rok 2014/2015, kdy by mohla nová místa vzniknout také v základní škole na Dubině.

Nataša Hradní, Magistrát města Pardubic, tiskový úsek