„Padesát stránek textu a bohatý fotografický materiál postihuje srozumitelnou formou historii i současnost tohoto vpravdě pardubického symbolu, který překročil hranice a stal se jedním z deseti chráněných výrobků tuzemska,“ uvedl Josef Hrstka z Klubu přátel Pardubicka.
Myšlenku této publikace nosil několik let v hlavě jeden ze spoluautorů Jan Paleček. „Jeho historický úvod, zmapování historie tohoto sladkého řemesla ve světě a na Pardubicku je více než encyklopedické. Čtenáři tam najdou i popis původní domácké manufakturní výroby,“ přiblížil Hrstka.
Další obsáhlou část publikace tvoří příspěvek Petra Borovce – Z historie průmyslové výroby na Pardubicku. „Autor čtenáře provede šesti nejznámějšími firmami na výrobu perníku v meziválečném období,“ konstatoval Josef Hrstka.
Současnost pěti firem pak zkompletoval Jan Řeháček s použitím barevných i historických černobílých fotografií. V publikaci nechybí ani představení unikátního perníkového hejtmanství pod Kunětickou horou.
(Monika Suchá)