Zmiňovaná ochrana garantuje zachování tradice výroby. A právě jedinečnost původu může malým výrobcům pomoci udržet se na trhu či dokonce expandovat na trh zahraniční.

Podle Pavla Janoše, majitele firmy s dlouholetou perníkářskou tradicí v Pardubicích, má evropská ochranná známka zajistit kvalitu řemeslné výroby a zamezit tak úpadku tohoto voňavého těsta.

Podobného názoru je i Josef Novotný, další z pardubických perníkářů, který podporuje získání ochranné známky. „Máme dost výrobních kapacit na pokrytí trhu, v případě nutnosti jsme schopni přidat ještě jednu směnu,“ řekl Josef Novotný. Žádost o ochranu pro pardubický perník byla již vyvěšena v evropském věstníku a momentálně běží půlroční lhůta pro podání připomínek. Pak budou moci značku „Pardubický perník“ používat výrobci jak plněného, tak figurálního (zdobeného) perníku na území Pardubic.

Europoslanec Jan Březina stál i u prvního územně chráněného regionálního produktu z České republiky – a tím byly Štramberské uši. Před několika dny se mezi chráněné značky zařadily například i Hořické trubičky.