Součástí akce bude poutavý program plný koní, ladnosti, síly i krásy, který se odehraje dnes od šestnácti hodin na Pernštýnském náměstí a nese název Koně na náměstí.

Z náměstí kolbiště

Část Koně na náměstí bude ukázkou všeho, co výstava v následujících dnech nabídne v areálu závodiště. Na Pernštýnském náměstí, na chvíli proměněném v kolbiště, své umění předvedou různá plemena koní a lidé s nimi pracující. Vše se ponese v duchu výstavy, jež letos nese název Něžná jízda. Jde hlavně o poctu ženám a dívkám, které se v koňském světě stále více prosazují. Na náměstí dorazí účinkující průvodem, který bude vypraven ze závodiště v 15 hodin ulicemi Teplého, 17. listopadu a třídou Míru.

„V čele průvodu pojede Lady Godiva, která je patronkou naší letošní výstavy. Je to dáma, která žila už před více než 1000 lety a byla natolik odvážná, že projela městem nahá, pouze zahalená do svých vlasů," prozradila manažerka výstavy Koně v akci Magda Hromádková.

Dorazí i pistolnice

„V průvodu pojedou také spřežení kladrubských koní, čtyřspřeží nádherně černých fríských koní, které přiveze Viléma z Pernštejna doprovázeného dámami v dobových kostýmech a sokolníkem. Budou tam také tanečnice, hudebníci, pistolnice, dámy v sedlech koní znázorňujících historické osobnosti a samozřejmě různá plemena malých i velkých koní," dodala Magda Hromádková.
Chybět nebude ani módní přehlídka v sedlech koní.  (iko)