Nešlo ani tolik o množství zkonzumovaného zlatavého moku, které vypili sběratelé pivovarských suvenýrů, jako spíš o prezentaci jejich koníčka. Pivní etikety, tácky, sklenice, lahve, zátky i otvíráky vystavovali sběratelé na odiv zájemcům i kupcům v prostorách KD Dubina letos poprvé.

Raritou byla nejčerstvější červená etiketa piva Pardál, kterou s sebou přivezl sběratel Jan Svobodný z Veselí nad Lužnicí. Podle jeho slov bylo toto pivo vyrobeno ve spolupráci s tři sta českobudějovickými pivaři v tamním pivovaru. “Mám dva unikátní kousky. Jedna etiketa se objevila na dvanáctce Budvaru v 50. letech, druhá na lahvi z pivovaru Dobříš v 60. letech minulého století. Na žádné burze jsem je dosud neviděl,“ pochlubil se nám Václav Dobeš z Českých Budějovic, jenž vlastní 70 tisíc etiket. Středem pozornosti byl i stůl zarovnaný uzávěry lahví. „Doma jich mám na dva tisíce. Liší se nápisy, obrázky i vroubky,“ uvedl Josef Rejlek ze Soběslavi. Vzápětí si jen povzdechl, jaká to škoda, že korek v kovových uzávěrech už zcela nahradil plast.

„Máme 50 vystavovatelů a dvě hodiny po začátku tu bylo 200 návštěvníků,“ radoval se předseda z pořádajícího klubu Pernštejn Miroslav Němec. Mezi 35 tisíci tácky je jeho největší chloubou exemplář Parostrojního pivovaru U Bucků z roku 1908.