Na co dát pozor při koupání? Zejména na malé děti, pokud jste jejich rodiči, prarodiči, nebo je máte právě na starosti. Vypadá to jako samozřejmá a základní věc, ale zkušenosti plavčíků hovoří za vše.

„Někteří dospělí pouští děti na atrakce, na kterých nemají vzhledem ke svému věku co dělat, vůbec nedbají na vyvěšená upozornění. Dokonce je nechávají užívat si atrakcí samotné, ani na ně nedohlíží. Občas se nestačíme divit,“ uvedl Jakub Hájek, který je plavčíkem v Aquacentru Pardubice.

Naposledy se v pardubickém bazénu odehrálo drama, při kterém byl vážně ohrožen život dítěte, 
v prosinci loňského roku.

Pětiletý chlapec dorazil v doprovodu své babičky. Ta ho ale při hře neuhlídala a ve chvíli, kdy byl vytažen z vody, již nedýchal. Plavčíci okamžitě zahájili resuscitaci a dítě se jim podařilo oživit. Chlapec vyvázl bez trvalých následků. Tonutí dětí je naštěstí jen výjimečná událost, 
i když záchranáři jsou na ni dobře vycvičeni a připraveni. Častěji ale ošetřují rozražené brady, čela, vyražené zuby a podobné úrazy způsobené spíš mimo vodu, při pádech v okolí bazénů a atrakcí.

POMOHL DEFIBRILÁTOR

Jakub Hájek upozorňuje všechny, kdo se ve vedrech chystají koupat, aby nepodceňovali svůj aktuální zdravotní stav. „Lidé by měli naslouchat svému tělu. Pokud se necítí dobře, je lepší zůstat na dece, pokud možno ve stínu a odpočívat, a ne trhat plavecké rekordy,“ uvedl plavčík. Ze své praxe si pamatuje na případ, kdy návštěvníka aquacentra postihl infarkt. „Paní přiběhla, že je jejímu muži zle. Během tří minut se mu tak přitížilo, že nám zkolaboval a museli jsme ho oživovat pomocí defibrilátoru, což se podařilo,“ popsal mladý muž, který pracuje jako plavčík pátým rokem.

Srdeční příhoda přímo při plavání je velice nebezpečná. Postižený sebou totiž obyčejně příliš nehází, jen tiše zmizí pod hladinou. „Poprosil bych všechny návštěvníky koupališť, aby nebyli lhostejní a všímali si svého okolí. Mohou zachránit život,“ poznamenal pardubický plavčík.

POZOR NA ALKOHOL

Jakub Hájek varoval před konzumací alkoholu. Při plavání je nebezpečný fyzicky – opilý člověk rychleji prochladne a je náchylnější ke křečím, ale i z hlediska psychiky. Lidé pod jeho vlivem mají tendenci přeceňovat své schopnosti.