Oznámil todominantní domácí dodavatel plynu RWE Transgas.

Zdražení přichází poté, co si lidé ulehčeně oddechli, že bylo zažehnáno plánované zatížení plynu pro domácnosti ekologickou daní. Původně chtěla vláda od ledna příštího roku zavést na plyn plošně ekologickou daň ve výši 4,2 procenta. Po četných protestech veřejnosti i obcí však minulý týden ustoupila a rozhodla, že domácností se ekologická daň plynu týkat nebude.

Se současným zdražením ale musí počítat i podnikatelé. Například živnostník s průměrnou spotřebou 100 megawatthodin ročně zaplatí o 1700 korun více. Důvodem chystaného zdražení je podle RWE dlouhodobý růst cen ropy a uhlí na světových trzích. Od nich se cena plynu odvozuje.

Růst cen plynu bude podle odborníků i nadále pokračovat. „Už nyní by byl mnohem vyšší, kdyby za poslední rok tolik neposílila koruna,“ říká analytik společnosti Cyrrus Karel Potměšil. „V tomto období koruna vůči dolaru posílila takřka o deset procent,“ řekl analytik Deníku.

I když je plyn v Česku levnější než na západ od nás, RWE Transgas čelí podezření, že zneužívá monopolního postavení, kdy ovládá přes osmdesát procent trhu a zdražuje příliš. Loni za to dokonce od Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže dostal nejvyšší pokutu v historii – 370 milionů korun. Loni RWE Transgas hospodařil s čistým ziskem 8,2 miliardy korun.