VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Vánoce v cizině: Na čem si pochutnáte?

Východní Čechy - Vánoce - svátky klidu, rodiny a dobrého jídla. Zajímá vás, na čem si pochutnávají lidé v jiných zemích? Těžko si asi lze představit vánoční stůl bez vánočky, kuby, rybí polévky a bramborového salátu s obalovaným kaprem. Budete se možná divit, ale už za hranicemi najdete na stole úplně jiné pokrmy. Zajímá vás, jaké?

24.12.2007
SDÍLEJ:

Ilustrační fotoFoto: DENÍK/Jiří Kosík

Slovensko

 
Již u našich „bratrů“ je vše trochu jinak. Místo naší rybí polévky dělají kapustnici neboli zelňačku. Tradiční je pojídání oplatek, které se namáčejí do medu a zakusují se plátky česneku. Silnější povahy to ještě zapijí pálenkou. Místo vánočky se na Slovensku pečou bábovky a koláče.
 
Oblíbené jsou též opékance - malé bochánky pečené z kynutého těsta, posypané mákem. K večeři i na Slovensku patří bramborový salát s rybou. Je ovšem připravena na přírodní způsob s kmínem, a není to vždy kapr.

Francie

 
Ve Francii slaví Vánoce také 24. 12. a dárky nosí Pere Noel (otec Vánoc). Co nechybí na stole? Protože jsou Francouzi vyhlášení gurmáni, vánoční tabule jídlem doslova přetéká! Vánoční menu se dost liší podle krajových zvyklostí. Mezi tradiční jídla patří le reveillon - pokrm z pečené šunky, klobásek, ústřic a vína, připravují ho i restaurace.
 
Nechybí pestré saláty a ovoce. V Paříži na tabuli najdete ústřice, kaviár, lososa a obalovaná žabí stehýnka. Vše se zapíjí nejlepšími víny a calvadosem.
Na venkově poté tradičně pečou krocana s kaštanovou nádivkou a kuřata se zeleninovým salátem. Nikde potom nechybí pečený Kristův chléb s cukrovou pěnou, tato kalorická bomba se dle tradice rozdává chudým.
 

Anglie

 
V Anglii večeří 25. 12. a dárky nosí Santa Claus. Tradiční polévkou je hrachovka s opečenou šunkou. Na stole nechybí pečený krocan s nádivkou, toho porcuje u slavnostní tabule hlava rodiny. Jako dezert po večeři si Angličané připravují švestkový puding a ovoce.
 

Polsko

 
V Polsku večeří až po rozdání dárků, tehdy, když na obloze vyjde první hvězda. Před večeří se rozlomí tenký oplatek, o který se podělí všichni členové rodiny. V Polsku, dle tradice, prostírají jeden talíř navíc, pro nečekaného hosta.
 
Tradiční polévkou je boršč z červené řepy. Poté následuje pestrá hostina, nechybí brambory se zelím a houbami a další zeleninové pokrmy. Z masa jedí Poláci pouze kapra a jiné ryby.
 
Jako dezert najdeme na stole různé druhy cukroví, podobné našemu, a také makovec. Nechybí ani sušené ovoce.
 

Maďarsko

 
Dárky se rozdávají ještě před večeří. Po setmění se sejde rodina u stolu a otec pronese se sklenkou nového vína přípitek. Poté se rozkrájí jablko a podělí se mezi členy rodiny. Večeře pokračuje polévkou - tradiční je rybí (a rozhodně ostrá).
 
Následuje ryba, nejčastěji kapr, smažená s bramborovým salátem. Na stole jsou také oplatky, jež se zakusují s medem a česnekem.
 
Večeře se zapije dobrým vínem, pokud možno z vlastní úrody.
24.12.2007 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Škoda Octavia - Čína
AUTOMIX.CZ
22

Tohle opravdu není Superb. Škoda v Číně prodává jednu zvláštnost

Bývalá ředitelka Služeb města Pardubic Lea Tomková

Lea Tomková už není zastupitelkou

Unikátní bronzový kotel musel k lékařům

Pardubice /VIDEO/ - Archeologický nález, který skončil v nemocnici. Více než dva tisíce let stará bronzová nádoba, kterou minulý měsíc našel náhodný nálezce na zatím tajeném místě v lese na Pardubicku, musela k lékařům, konkrétně na radiodiagnostické oddělení Parduické nemocnice.

Okresní fotbal: Chvojenec vypekl vedoucí tým přeboru

Pardubice - Křičeň poprvé prohrála a na uvolněné místo se přihlásily Libišany. Lukáš Moravec řádil.

Ťukáte si na cello, nebo na čelo?

Pardubice - Ťukáte si na cello, nebo na čelo? Hudebníky, kteří dávají přednost ťukání na cello se čtyřmi strunami, máte šanci vidět v úterý večer v Domě hudby.

Muž stál uprostřed rušné silnice

Pardubice - S mírně nesoustředěným chodcem uprostřed aut si chvíli nevěděli rady.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT