„Na už tradiční mezinárodní soutěž spřežení O Rudolfův pohár se k nám sjelo až neuvěřitelných 82 spřežení,“ řekla nám ředitelka hřebčína Lenka Gotthardová s tím, že tento počet je doposud českým i československým rekordem. Závody byly zahájeny už ve čtvrtek a pátek drezurními soutěžemi dvojspřeží pony a jedno–, dvoj– a čtyřspřeží velkých koní. V sobotu se pak jel divácky nejatraktivnější maraton a včera překážková jízda neboli odborně parkur spřežení.

„Například pro jezdce dvojspřeží jsou kladrubské závody kvalifikací na letošní mistrovství světa ve Warce u Varšavy, které se zde uskuteční na přelomu srpna a září,“ uvedla Lenka Gotthardová.

„Národní hřebčín v Kladrubech nad Labem patří nově mezi kandidáty České republiky na zápis do seznamu kulturního dědictví UNESCO,“ oznámil koncem minulého týdne ministr kultury Václav Jehlička, jenž jednal společně s vedením hřebčína i zástupci Pardubického kraje.

Hřebčín je domovem 300 běloušů v Kladrubech a dvě stě padesáti vraníků ve Slatiňanech. Stále větší prestiž získávají koně i mimo republiku. „Na mezinárodní výstavě v německém Essenu jsme byli za hvězdy. Naši koně vystupovali ve večerním programu. Tam je terno se dostat. Značný zájem je také o nákup koní. Poptávku zdaleka nemůžeme uspokojit,“ podotkla Lenka Gotthardová.