VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Pohlreich: Gastronomie na tom nikdy nebyla tak dobře

Pardubice /ROZHOVOR/ - Když se řekne kuchař a show, většině lidem hned naskočí třetí výraz do trojice - jméno Zdeněk Pohlreich. V sobotu své umění předvede na závodišti během Bosch Fresh festivalu. Deník mu položil několik otázek.

17.6.2017
SDÍLEJ:

Zdeněk Pohlreich na Gurmánském festivalu.Foto: DENÍK/Luboš Jeníček

V posledních letech se kvalitě jídla v restauracích i samotných potravin věnuje čím dál více pozornosti. Jak to vidíte vy, zlepšuje se úroveň české gastronomie?
Samozřejmě se to zlepšuje, a to dost zásadně. Myslím, že v současné době je to ve stavu, kde to historicky nebylo nikdy.

Na Bosch Fresh festivalu znovu předvedete dvouhodinové live cooking show na hlavním pódiu a povedete kulinářský workshop. Která disciplína je vám bližší?
Cooking show na pódiu mě baví o něco víc. Je tam víc prostoru a svobody něco předvést. Ale každá show je jiná a nedá se to moc srovnávat. Ve workshopu pro nikoho nevaříte, vaříte společně s lidmi, kteří se přihlásí. Jste jim blíže a celé je to intimnější a interaktivnější.

Co se vám na téhle akci líbí, že se na ni vracíte?
Spousta lidí, spousta dobrého jídla a výborná společnost. Je pravda, že různých food festivalů je poslední dobou jako hub po dešti, ale já mám rád určitou úroveň a kvalitu, proto si vybírám. Navíc se mi líbí záměr dovézt dobrou gastronomii do regionů a měst, kde třeba není běžně v restauracích taková možnost ochutnat netradiční speciality…

Čím si vysvětlujete boom různých festivalů jídla a obrovský zájem o ně?
Lidi potřebují něco reálného, co můžou sami ovlivnit. Ty ostatní věci je buďto už nezajímají, nebo je už přestaly bavit. Taky se zlepšila úroveň festivalů i jejich propagace a počet.

Kde berete inspiraci pro nové recepty?
Hlavně v surovinách, které mám k dispozici, a taky v mé chátrající paměti.

Dovedl byste si před patnácti lety představit, že kuchař může být v ČR celebritou, která bude vystupovat před tisíci lidmi na velkém pódiu?
Upřímně řečeno to překonalo mé nejdivočejší představy o vývoji gastronomie u nás. Na druhé straně si uvědomuju, že to má svoji logiku. Je to tak v celém světě a my prostě jen následujeme příklady ze zahraničí. V tomhle případě je to určitě dobře. (mt)

Autor: Redakce

17.6.2017 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Budova pardubických Automatických mlýnů

V mlýnech budou dílny i galerie

Ilustrační foto
14

V Čechách hrozí tvorba náledí a zmrazků

Vaše přání může zaznít v chrámu ve Vídni

Ve vídeňské katedrále svatého Štěpána, jejíž kořeny sahají až do 12. století, je umístěna dřevěná schránka, do níž příchozí mohou vhodit své napsané přání či prosbu, a to v jakémkoliv světovém jazyce.

Pardubické Vánoce přilákaly stovky lidí

Pardubice – V pátek začala v pardubickém centru Ideon prodejní výstava Pardubické Vánoce a trvá až do nedělní čtvrté hodiny.

Diváci poprvé viděli Kalibův zločin

Pardubice - Východočeské divadla Pardubice v sobotu vedlo premiéru hry podle románu Karla Václava Raise Kalibův zločin.

Horní Jelení? Pád zastaven, teď pilovat obranu

/FOTBALOVÁ HODNOCENÍ/ Nové koště, dobře mete… V kabině AFK Horní Jelení to platilo na podzim stoprocentně. Nový trenér ROSTISLAV KCHOP, zastavil výkonnostní pád, který trval už od krajského přeboru. Jeho tým nemá vůbec rád remízy.

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT