Policie ukončila prověřování trestního oznámení na bývalého předsedu oblastního sdružení Občanské demokratické strany (ODS) Pardubice Jiřího Janků. Případ týkající se známého pardubického podnikatele byl uzavřen bez zahájení trestního stíhání. Uvedla to mluvčí pardubické policie Eva Maturová.

Prý se měl obohatit o čtvrt milionu

Anonymní oznamovatel bývalého předsedu vinil ze zcizení peněz sdružení, obelhání dárců a z vlastního obohacení při kampani před sněmovními volbami v roce 2013. Další prostředky údajně získal z neférových výběrových řízení pro město Pardubice, Pardubický kraj a jejich organizace. Pardubický podnikatel tak čelil podezření, že se obohatil o zhruba čtvrt milionu korun.

Jiří Janků v roce 2013 při volbách podporoval Simeona Karamazova, který se nakonec do sněmovny jako jediný z regionu dostal. Peníze sponzorů šly na účet Nadačního fondu Pardubicko podle Vás, který v roce 2013 podporoval Karamazovovu kandidaturu, ne však na účet ODS. Janků to odůvodnil tím, že vedl na podporu Karamazova vlastní kampaň. ODS jakékoli finanční problémy nezjistila.

Podle svého dřívějšího vyjádření Jiří Janků za trestním oznámením spatřuje některé bývalé členy pardubické ODS, kteří jej už v minulosti kritizovali.

A právě kvůli anonymnímu oznámení nedávno ukončil své politické aktivity. Pozastavil tedy členství ve straně, rezignoval na všechny vnitrostranické funkce a mandát zastupitele Pardubic. Jako důvod uvedl, že mu kvůli této kauze přibylo tolik starostí, že se již nemohl věnovat jiným aktivitám, než je rodina a podnikání. Jeho pracovní i soukromé vztahy anonymní nařčení podle něj poškodilo.

Pozastavené členství má stále

„Jsem rád, že se potvrdilo to, co jsem celou dobu říkal, když mne kvůli těmto věcem někteří lidé neustále vyzývali k odstoupení z předsednictví oblastního sdružení," konstatoval Jiří Janků.

Sám podal trestní oznámení pro křivé obvinění na neznámého pachatele. Tento případ ale policie zatím neuzavřela. Bývalý předseda si je zároveň vědom, že svůj pošramocený obraz u veřejnosti bude jen obtížně napravovat. Pozastavené členství v ODS chce ovšem mít do doby, než se vyjasní, kdo na něj anonymní oznámení podal.