Jedním z nejčastějších materiálů, na kterém se nemocnicím daří tímto způsobem vydělávat, jsou kloubní náhrady. „Zatím máme jen kusé informace, do Litomyšle vyjíždí zástupci představenstva nemocnice a právníci. Dochází k prověřování nákupu zdravotnického materiálu a léčiv za období 2008 až 2014, tedy za dobu existence samostatné akciové společnosti Litomyšlská nemocnice. Jde o problematiku centrálních nákupů a zpětných bonusů,“ potvrdil hejtman Pardubického kraje Martin Netolický. Jak dodal, šlo o konkrétní udání. 

„Od ranních hodin zasahují v nemocnici Litomyšl policisté. Na místo jede vedení pardubických krajských nemocnic,“ uvedl mluvčí Nemocnic Pardubického kraje Dušan Korel. Informaci potvrdil i mluvčí Národní centrály proti organizovanému zločinu Jaroslav Ibehej. "Náš útvar dnešního dne provádí úkony trestního řízení, nicméně více informací zatím nebudeme poskytovat," řekl Ibehej.

Nejasné zůstává, proč policie zasahuje právě v Litomyšlské nemocnici. Pokud se totiž jedná skutečně o bonusy, tak podle kritiků zdejší praxe není nijak ojedinělá, ale je standardem v nemocnicích v celém Česku. "Nebudu se k tomu vyjadřovat. Řeknu jen, že policie a státní zastupitelství by se měly stejným způsobem podívat i na další nemocnice," řekl bývalý vysoký manažer Litomyšlské nemocnice, který si ale nepřál být kvůli policejnímu vyšetřování jmenován. Na otázku, zda tím má na mysli jen nemocnice v Pardubickém kraji, nebo i jiné, odpověděl: "Nemocnice v celé republice."

Proč zrovna Litomyšl?

Nad kauzou se podivuje i bývalý krajský radní v letech 2000 - 2008 a shodou současný místostarosta Litomyšle Josef Janeček. Nemyslí si ale, že jde o něco dalšího než o vyšetřování zpětných bonusů. "Nemyslím si, že je tamněco jiného. Je však skutečně s podivem, proč si policie vybrala zdejší nemocnici, když je to letitý standard, normální a běžný postup většiny českých nemocnic," podotkl Janeček.

Není však vyloučeno, že jde o jiné prohřešky,které jsou na bonusy jen navázané. „Policie se zatím zajímá o relativně úzký výsek dodavatelů a konkrétní zaměstnance nemocnice, kteří tam tehdy měli nebo mohli mít vliv na organizaci nákupu,“ uvedl krajský radní pro zdravotnictví Ladislav Valtr.

Chod nemocnice, kterou nyní shodou okolností vede exministr zdravotnictví Tomáš Julínek, zásah nijak neovlivnil. Atmosféra mezi zdrabotníky by se však dala krájet. "Ráno přijela policie, nikdo nic pořádně neví, byli na ortopedii. Povídá se o penězích a umělých kloubech za bývalého ředitele Vylíčila. Máme trochu strach, aby se to neodrazilo na chodu nemocnice, aby zase něco nerušili nebo neomezili," řekla Deníku anonymně jedna ze zdravotních sester. 

„Žádná z budov není zapečetěná či označena policejní páskou. V areálu je běžný nemocniční ruch,“ hlásí z areálu nemocnice reportér Svitavského deníku.

Podvod na pojišťovny?

Zpětné bonusy,které jsou na pozadí celé kauzy, jsou slevy, které nemocnicím zpětně poskytují dodavatelé, většinou za odebrání určitého množství léků nebo zdravotnického materiálu. Podle pražského státního zástupce Zdeňka Matulyje otázkou, zda by nemocnice neměly tyto bonusy vracet pojišťovnám, neboť podle kritiků jsou vlastněš podvodem na pojišťovny. Nemocnice protiargumentují, že je využívají k sanování svých ztrát a že jsou výsledkem jejich starostí o dobré hospodaření. Nemocnice z bonusů dotují hlavně ztrátové obory, jako jsou urgentní medicína, traumatologie, emergency, běžná interna, pediatrie a další. 

Policie proto zamířila i do firem, které je Litomyšlské nemocnici dodávají. Deníku se podařilo zjistit, že jde například o kladenskou firmu Beznoska."Nebudu se k tomu vyjadřovat. Nás se to navíc ani netýká, jde o nemocnice. Policii jen poskytujeme nějaké důkazní materiály a dokumentaci," řekl Petr Milata, jednatel kladenské firmy Beznoska, která vyrábí kloubní implantáty, endoprotézy a další pomůcky pro traumatologii a ortopedii. I sem zásahovka přijela dnes ráno.