V době své činné policejní služby, kdy mimo jiné pracoval u státní ochranky, totiž kryl záda kromě několika českých prezidentů  také tomu americkému!
„Ochrana prezidenta České republiky se v podstatě vůbec nedá srovnat s ochranou prezidenta Spojených států. Pro laika je možná totožná, ale pro lidi, kteří to zajišťují, je v tom obrovský rozdíl," říká muž, který po boku americké ochranky dohlížel na bezpečnost George W. Bushe při jeho pracovní návštěvě Prahy v roce 2002 při summitu NATO.

„Práce tehdejších ochranek byla o to těžší, že v tu dobu byli v Praze i jiní mocní z celého světa. Všichni měli své ochranky  a my jsme s nimi měli spolupracovat," vysvětluje Rostislav Řehák.
„Nevím, jak je to nyní, ale tehdy měla Bushova ochrana čtyři bezpečnostní zóny. Do té první, která byla bezprostředně u něj, mohli jen jeho poradci či ministři a pochopitelně prověřená ochranka. Když přijel na jednání, zastavily před kongresovým palácem tři úplně stejné černé limuzíny se znakem Spojených států. Tak a teď si vyberte, kde je prezident… Bush vystoupil z té prostřední," vzpomíná někdejší elitní policista.

Podle něj se i česká ochrana prezidentů neustále lepší. „Američané mají, bohužel, s atentáty na prezidenty své zkušenosti, a tak již vědí, jak ho nejlépe chránit. U nás tomu zlepšení paradoxně hodně napomohl ten neslavný incident s kuličkovou pistolí…" myslí si Rostislav Řehák.