Z Pardubic si perníkové medaile a hodnotné ceny odvezly děti ve čtyřech věkových kategoriích. Udělena byla i jedna zvláštní cena – Cena hejtmana Pardubického kraje.

Soutěž je určena dětem od mateřských škol až po středoškolskou mládež. Jejich úkolem je výtvarně ztvárnit kontrast mezi zdravou a nemocnou přírodou. „Někdo k tomu volí třeba pastelky, jiný sáhne po nůžkách a lepidlu, jiní zakomponují i přírodní materiály, nebo naopak odpadky,“ uvedli porotci, mezi nimiž byl například i fotograf Tomáš Kubelka nebo farář Zbigniew Czendlik. Porotci hodnotili nejen výtvarné zpracování, ale také nápad a kreativitu. Soutěžící vybírali z několika podtémat, například zelená silnice, čisté příkopy, ekologická železnice, biokoridor, ale i témata týkající se třídění odpadů doma i ve škole nebo jak to vypadá, když se třídí či netřídí odpad.

Do soutěže děti zaslaly více než tisícovku obrázků. „Je zajímavé sledovat, jak se děti na přírodu kolem nás dívají. Vidí věci, které nám dospělákům často unikají,“ řekl hejtman Pardubického kraje Martin Netolický.

Hejtmanská cena
Hejtmanskou cenu si z aktuálního ročníku odváží celý kolektiv mateřské školy „Děvčátka Momo Slatiňany“. Děti pracovaly na velkoplošném obrázku s názvem Biokoridor a použily k tomu různorodé výtvarné techniky.

Kategorie do 6 let
Svůj pohled na přírodu představily i děti z mateřských škol. V kategorii do 6 let věku zvítězil hned kvartet děvčat z Mateřské školy Horní Jelení. Lucie Zajačiková, Nela Chotěnovská, Lucie Kušičková a Zuzana Kopecká si se svým dílem opravdu „pohrály“ a zapojily do svého obrázku 3D prvky. Druhé místo patří Tereze Rejmanové, která aktuálně tráví čas v Léčebném ústavu v Košumberku, a bronz si odvážejí děti z Mateřské školy Koníček za své koláže z barevného papíru.

Kategorie 7 – 10 let
V kategorii žáků prvního stupně základních škol, tedy ve věku 7 – 10 let, putují hned dvě ceny do Základní umělecké školy ve Svitavách. Vítězkou této kategorie se stala Denisa Burešová za obrázek potoka vyvedený temperovými barvami. Stejnou techniku použila i stříbrná Klára Veverová, která se naopak zaměřila na zimní krajinu. Třetí místo patří Pavlu Medekovi z Dětského domova se školou v Chrudimi, který na rozdíl od děvčat zvolil pastelky.

Kategorie 11 – 15 let
V kategorii 11 – 15 let bodovalo Gymnázium Josefa Ressela v Chrudimi. Porota první místo udělila Vojtěchu Blažkovi, který si pro srovnání zdravé a nemocné přírodu zvolil motiv motýla a noční můry. Druhé místo patří Justýně Koubové, také z chrudimského gymnázia, za variaci země a měsíce. Na bronzové příčce skončil Martin Brynych ze Základní školy Ronov nad Doubravou za svůj „svět v žárovce“.

Kategorie 15+
V kategorii nejstarších výtvarníků, tedy středoškolské mládeže, ceny za třetí místo putovaly do Gymnázia Emila Holuba v Holicích, konkrétně pro stálici v této soutěži Michaele Hatlové, která tentokrát zvolila pastelky a motiv dívky fotografující osamocenou květinu. Druhé místo patří držitelce loňské hejtmanské ceny Kláře Mrvové z Gymnázia v Jevíčku. Zlato získala Adéla Neubauerová ze Střední průmyslové školy elektrotechnické v Pardubicích.

Internetové hlasování
Kromě poroty o svém vítězi rozhodovala také veřejnost v internetovém hlasování na stránkách soutěže www.pomahameprirode.cz. Hlasující se s porotou shodli na vítězi ve třetí kategorii, tedy na Vojtěchu Blažkovi z Chrudimi. V kategorii nejmladších dětí ale lidé zvolili Lukáše Kozla, který už šest měsíců tráví v Léčebném ústavu v Košumberku. V kategorii 7 – 10 let veřejnost nejvíce zaujal obrázek Matyáše Albrechta ze Základní a mateřské školy v Perálci, v kategorii středoškoláků bodovala Adéla Zadinová ze Střední průmyslové školy elektrotechnické v Pardubicích.