Školský portál Pardubického kraje navštívily od června tři tisíce uživatelů. Systém je zatím ve zkušebním provozu, oficiální spuštění je naplánováno na 1. listopad tohoto roku.

Krajští úředníci doufají, že portál by mohl být místem, kde se budou setkávat žáci, rodiče, učitelé i ředitelé škol. Všichni by tam totiž měli najít spoustu užitečných informací.

„Tento diskusní a informační server se stává nezbytnou součástí komunikace mezi školou a veřejností. Informuje o studiu, nabízí možnosti využití volného času dětí. Lze jej také využít jako nástroj pro sdílení otázek a odpovědí k práci pedagogů všech škol,“ pravil Jiří Hlava z krajského odboru školství.
Na projektu se pracovalo dva roky a inspirací byl podobný server, který již zhruba dva roky funguje ve Zlínském kraji.

„Pedagogové mohou již nyní vkládat své studijní materiály pro studenty. Portál nabízí velkou škálu funkcí. Vše lze nalézt a vyzkoušet na webu www.klickevzdelani.cz,“ upozornil Jiří Hlava.

Otázkou zůstává, zda si kantoři a jejich studenti portál skutečně oblíbí a budou ho využívat tak, jak očekává vedení kraje. Tři tisícovky uživatelů za více než dva měsíce provozu zatím na velký zájem neukazují. Je ale nutné vzít v úvahu, že se dosud jedná jen o pilotní provoz.

„Server je skvělým místem pro bezplatnou prezentaci škol a zařízení pro volnočasové aktivity. Kromě výměny informací nabízí i určitou formu e–learningu, ale i možnost burzy nepoužívaného zařízení škol, učebnic či pracovních příležitostí,“ sdělila mluvčí Pardubického kraje Magdalena Navrátilová s tím, že školský portál chce také ve školách rozšířit moderní způsoby výuky.

Lukáš Dubský