Poslanec za hnutí ANO a předseda výboru pro vědu, vzdělání, kulturu, mládež a tělovýchovu Jiří Zlatuška vyzval ministryni školství Kateřinu Valachovou, aby se vložila do kauzy údajného plagiátorství na pardubické univerzitě. Zlatuškovi se nelíbil postup rektora Miroslava Ludwiga, kterého vyzývá 
k odstoupení.

V čem celá kauza spočívá? V březnu letošního roku se odborný asistent Katedry elektrotechniky, elektroniky a zabezpečovací techniky 
v dopravě Václav Lenoch obrátil na akademický senát se stížností na zneužití jeho disertační práce. Plagiátorství se přitom měli dopustit vedoucí jeho katedry Radovan Doleček, ale také děkan Dopravní fakulty Jana Pernera Ivo Drahotský a děkan Fakulty elektrotechniky a informatiky Zdeněk Němec.

Případem se zabýval interní audit. „Předpoklad, že mohlo dojít k porušení pracovního řádu Univerzity Pardubice, nebyl šetřením potvrzen," napsal Lenochovi rektor Miroslav Ludwig.

Právě rektorův dopis naštval bývalého rektora Masarykovy univerzity v Brně Jiřího Zlatušku.

„Když se takhle zachází 
s duševním vlastnictvím, tak to poškozuje celé české vysoké školství a nikoliv jen jednoho akademického pracovníka. Dělal jsem rektora vysoké školy a nedovedu si představit, že bych před takto zdokumentovaným případem plagiátorství zavíral oči. Myslím, že rektor pardubické univerzity by měl mít dostatek sebereflexe a odstoupit," nechal se slyšet Jiří Zlatuška.

Na půdě univerzity bude celou záležitost řešit etická komise, která by se měla pravděpodobně sejít v září.

„Je to složitá záležitost. Při vědecké práci může někdy dojít k nesouladu. Většinou se to ale řeší dohodou. Rozhodně tuto záležitost nepodceňuji, ale řekl bych, že jde o spíš problém v mezilidských vztazích na pracovišti," podotkl rektor pardubické univerzity.

Naráží tak na fakt, že kolektiv pracovníků Katedry elektrotechniky, elektroniky a zabezpečovací techniky v dopravě (KEEZ) si na svého šéfa Radovana Dolečka stěžoval i otevřeným dopisem.

„Vyjadřujeme nedůvěru současnému vedoucímu katedry a prohlašujeme, že se nedokážeme ztotožnit se skutečností, že by docent Doleček zůstal nadále vedoucím KEEZ," napsali vědečtí pracovníci v dopise 
z května letošního roku.