Neobvyklé rozhlasové vystoupení prezidenta Miloše Zemana, v němž v Hovorech z Lán použil vulgární výrazy, přimělo k reakci nejen ředitele pardubického Gymnázia Mozartova Marka Výborného, který poslal otevřený e-mail kanceláři prezidenta republiky, ale i stovky lidí v internetových diskuzích a na sociálních sítích. „Omlouvám se, ale jsem šokován tím, co je možné slyšet z úst prezidenta republiky. Snažíme se děti (i žáky) vést k respektu a úctě k prezidentskému úřadu. Můžete mi ale sdělit, jak mám toto dětem vysvětlovat?" ptá se v e-mailu ředitel gymnázia. Jako odpověď na prezidentovo vystoupení pak ještě sundal jeho portrét ze zdi své kanceláře.

Nechcete obraz? Pošlete mi ho

Reakce ale nejsou jen negativní. Zvedla se i vlna pozitivních ohlasů na Zemanova slova a obrana prezidenta „z lidu". Na adresu ředitele pardubického gymnázia pak přišel do redakce také jeden e-mail. V něm odesílatel vyjadřuje nesouhlas a nepochopení reakce Marka Výborného a vybízí ředitele, aby mu sundaný obraz prezidenta poslal.

„Vážený pane řediteli, mám za to, že jste snad nedělní Hovory z Lán ani neslyšel, neboť byste pak nemohl přeslechnout, co a v jakých souvislostech pan prezident vlastně řekl. Mimochodem, nepředpokládám, že na gymnáziu, kde jste ředitelem, se nevyučuje anglický jazyk. Pokud se za obraz pana prezidenta stydíte, prosím Vás, buďte tak dobrý, zašlete mi jej. Já jej rád za přítomnosti všech médií umístím na čestné místo, kam podobizna prezidenta České republiky a hlavy českého státu právem patří," navrhuje Petr Rožňák z Brna.

Těžko říct. Která reakce je více na místě, apel na studenty a obhajoba reprezentativní funkce hlavy státu nebo obhajova prezidentovy Fäkalsprache, která pronikla už nejen za hranice státu, ale i kontinentu?

Kateřina Dufková