Se skupinou jedenácti Čechů rekrutujících se z různých koutů republiky strávil několik hodin zkoumáním vraku lodi Kaiser Franz Joseph I., který se v roce 1919 potopil u Kotorské zátoky. Expedice byla výjimečná tím, že se jejím účastníkům podařilo poprvé nafotit a nafilmovat tento vrak pro historické účely. Do této doby tak nikdo oficiálně se všemi náležitými povoleními neučinil.

Záběry pod vodou

Vrak více než sto metrů dlouhého pancéřovaného křižníku leží v hloubce 41 metrů, přibližně tři čtvrtě kilometru od nejbližšího břehu. Co je však podstatné – zhruba čtyřicet metrů od hranice mezi Chorvatskem a Černou horou. I proto nebylo snadné pro Čechy získat všechna povolení od chorvatských úřadů a celá administrativní procedura nakonec zabrala jeden a půl roku. „Bez pomoci známého Chorvata by to ani nebylo možné,“ soudí Miloš Pilař.

Akce se nakonec zdařila a potápěči přivezli domů množství fotografického a filmového materiálu. Podmínkou z chorvatské strany bylo, že bude poskytnut i jejich muzejníkům a historikům.

S pod hladinou získanými záběry lodi, která se mimo jiné zapsala do dějin Rakousko-uherské monarchie cestou kolem světa za účasti následníka trůnu Ferdinanda d’Este, se bude moci seznámit i široká veřejnost.

Členové expedice totiž připravují celkem šest filmů, které se věnují osudům rakouského vojenského loďstva. „Tři jsou již hotové,“ říká potápěč s tím, že jeden z nich se bude promítat i v Pardubicích.

„Premiéra prvního dílu se uskuteční 11. listopadu v Divadle 29,“ dodává účastník úspěšné potápěčské výpravy.