Celková modernizace proměnila stárnoucí objekt v pravděpodobně nejmodernější sportovní areál v Pardubicích. „Společně s architekty a projektanty jsme stáli před velkou výzvou – skloubit historického ducha budovy se současnými nejmodernějšími trendy takovýchto areálů. O tom, jak se nám to podařilo, se může každý přesvědčit již tento týden," řekla starostka pardubického Sokola Lenka Pařízková.

Jak to v opravené sokolovně vypadá, se bude moci každý přesvědčit už v sobotu, kdy je přichystán den otevřených dveří.

Bez bariér

Co všechno se v areálu Sokola Pardubice změnilo? Velkou proměnou prošly šatny v suterénu, z nichž zmizely původní příčky a vznikl otevřený prostor s turniketem, stovkami uzamykatelných šatních skříněk a převlékacími kabinkami. Sportovní stánek má nyní také bezbariérový přístup s výtahem, maminky se dočkaly kočárkárny a zbrusu nová jsou také všechna sociální zařízení včetně sprch.

Nově je možné v budově nalézt například také velkou lezeckou a boulderingovou stěnu nebo občerstvení přímo ve vestibulu, kde budou moci rodiče posedět při čekání na své cvičící potomky. „Sokolové odvedli obrovský kus práce. Ačkoliv si budova zachovala svůj původní historický ráz, splňuje veškeré požadavky, které moderní sportoviště pro stovky sportovců různých odvětví vyžaduje," prohlásil primátor Pardubic Martin Charvát.

Celý sportovní areál bude možné spatřit v sobotu od devíti do dvanácti hodin. „V půlhodinových intervalech chceme ukázat nejenom všechna zmodernizovaná sportoviště, ale také zcela nové zázemí. Hlavní pozornost určitě bude poutat velký sál, který je nyní chloubou naší sokolovny," vysvětlila tajemnice Sokola Pardubice Pavla Avramová.

Dělníci a řemeslníci stavbu opustili již před prázdninami, v letních měsících se pak vše dodělávalo a hlavně byl na programu velký úklid.

Modernizace sokolovny měla být původně hotová už loni v červnu. Během stavebních prací ale vyvstaly problémy. První firma, která areál opravovala, stavbu opustila. Zpočátku podcenila náklady, později se ukázalo, že práce budou podstatně dražší než předpokládaných 90 milionů korun.

Nová firma, zkrácené dotace

Sokolové pak museli vybírat novou stavební společnost. Poskytovatel dotací jim také kvůli komplikacím krátil příspěvek, z původních 70 milionů korun se snižuje příspěvek o více než deset milionů. Rekonstrukce sokolovny Na Olšinkách byla již třetí etapou, která během posledních pěti let změnila areál v centru krajského města k nepoznání.

V roce 2010 se sportovci za více než 37 milionů korun dočkali nafukovací haly, tartanového oválu, osvětleného multifunkčního hřiště s umělou trávou, beach volejbalu, antukových kurtů a zázemí s šatnami a sociálními zařízeními.

O rok později pak byla rekonstrukce venkovní části dokončena za 6,5 milionů korun, včetně modernizace volejbalové tribuny, technického zázemí a dalších sportovišť. Nejnákladnější a nejnáročnější byla ovšem třetí etapa, která se týkala především hlavní budovy. Celkové náklady se vyšplhaly na více než 128 milionů korun.

Na všechny tři etapy přispěla unie

Sokolové mohli při všech etapách čerpat evropské peníze z Regionálního operačního programu Severovýchod a byli také součástí Integrovaného plánu rozvoje města.

„Na celé akci jsme úzce spolupracovali s městem Pardubice. Bez jeho pomoci bychom se do takto náročných projektů nemohli pustit," dodala starostka Sokola Lenka Pařízková.