„Původně jsme se soustředili na ochranu stromů, ale našli jsme v projektu spoustu dalších podivností. Pokud bude město žádat o dotaci na současný projekt, tak podáme stížnosti regionální radě, případně se odvoláme až do Bruselu nebo podáme trestní oznámení," uvedl Petr Zlesák z občanského sdružení Chráníme stromy.

Do poslední chvíle

Petičníci hodlají pardubické zastupitele ovlivňovat do poslední chvíle. Příští týden jim na zasedání zastupitelstva předají již třetí petici proti revitalizaci, kterou podepsalo 6753 lidí. Zároveň chtějí předložit svou variantu projektu.

„Říká se, že jen protestujeme a nevíme, co chceme. To není pravda, proto předkládáme úspornou variantu, která by město přišla jen na necelých 32 milionů korun. Z projektu by stačilo vypustit betonovou promenádu, podzámecký rybník a nebouralo by se schodiště z náměstí Republiky. Také by se koupily levnější lavičky," nechal se slyšet Jan Linhart ze sdružení Zelená pro Pardubicko.

Jenže tak jednoduché to pravděpodobně nebude. Vedení města počítá každou hodinu, žádost o dotaci musí být podána co nejdříve. V případě úspor by totiž prý bylo nutné celý projekt znovu vysoutěžit.

„Úsporný projekt jsem dostal na stůl teprve před týdnem, přitom už před rokem bylo pozdě. Předložená varianta by se musela nejprve vyprojektovat a poté bychom museli vysoutěžit novou cenu. Navíc ten úsporný projekt vychází ze současné varianty, jen se tam vyškrtaly některé věci. Pokud ale něco vyškrtneme, tak je potřeba to také něčím nahradit," podotkl náměstek pardubické primátorky František Brendl, který má revitalizaci parku v gesci.

Interní průzkum

Petičníkům se rovněž nelíbí, že nadlimitní dřeviny, na jejichž vykácení je třeba povolení, byly z celého projektu vyjmuty. Město totiž stále čeká na povolení k jejich skácení. Od Státní inspekce životního prostředí už dostalo kladné stanovisko, jenže zástupci občanských sdružení se odvolali ke krajskému úřadu. Ten by měl rozhodnout do konce letošního července, jenže to už musí být žádost o evropské peníze podána.

Občanská sdružení si také nechala zpracovat interní průzkum veřejného mínění, ze kterého například vyplývá, že asi jen 18 procent respondentů chce mít v parku drahé lavičky z exotického dřeva a pouze zhruba 38 procentům lidí se líbí betonová promenáda. Nutno ovšem podotknout, že průzkum byl proveden na vzorku 50 respondentů, zatímco seriozní výzkumné agentury pracují se vzorkem zhruba tisíc dotazovaných.

LUKÁŠ DUBSKÝ