Ve středu 14. listopadu odpoledne se ozval do Pardubic dispečink ČSA, že kvůli mlze na pražském letišti Václava Havla využije pardubické letiště linka z Budapešti.  Ihned poté se se žádostí o přistání na záložním letišti ozvala i posádka Cessny 525. Kvůli špatnému počasí v Praze pak přistávala v Pardubicích další linková letadla ČSA, až se ve frontě nad městem objevila hned čtyři! Letouny přistávaly v minimálních rozestupech a pomalu zaplňovaly stojánku. Stroje byly do Pardubic odkloněny na linkách z Ostravy, Košic, Budapešti a Varšavy. Cessna 525 letěla z Ukrajiny a aby toho nebylo málo, v 19.30 neplánovaně přistál  ještě stroj z Bratislavy. „Tuto mimořádnou situaci jsme sice zvládli, ale ještě více se opět zvýraznila nutnost nového terminálu," řekl Pardubickému deníku ředitel letiště Vít Málek.

Přestože se pardubické letiště důstojně vypořádalo s neobvyklou a zcela mimořádnou situací, kdy kvůli mlze v Praze musela letadla přistávat právě v Pardubicích, někteří cestující z těchto spojů však nijak nadšeni nebyli.

Mnoho cestujících mířilo dál do světa

Mnohým lidem z těchto linek totiž navazovaly lety dál do světa. Podle našich informací měli někteří cestující namířeno například do Korejské republiky. Museli se tedy pochopitelně co nejrychleji dostat na pražské letiště Václava Havla, odkud jim návazný spoj letěl.  Desítky cestujících se tak doslova rvaly do taxíků. Někteří dokonce odchytávali taxi přímo na silnici před letištěm…

Podle našich informací České Aerolinie (ČSA) sice zajistili autobusovou přepravu pro cestující z Pardubic do Prahy, ale autobusy dojely až po několika hodinách. „Kvůli současné objížďce totiž řidiči bloudili a cedule je navedly pod nadjezd na třídě 17.listopadu, kde ale vysoké autobusy neprojely a musely couvat přes půl města zpět," řekl našemu deníku dobře informovaný zdroj obeznámený s případem.

Událost, jež nemá v Pardubicích obdoby

Zaměstnanci letiště přesto udělali vše pro vyřešení mimořádné události, která nemá na pardubickém vzdušném přístavu obdoby. Situaci pomáhali zvládnout i zaměstnanci ČSA z odkloněných letadel, kteří komunikovali s cestujícími v příletové hale. Letištní personál zajistil cestujícím občerstvení a podle potřeby volal taxíky.

Tato mimořádná situace opět potvrdila, jak je pro pardubické letiště důležitý nový terminál. „Přestože jsme to zvládli, je jasné, že většímu počtu cestujících najednou nemůžeme poskytnout úplně dokonalý komfort, jaký by chtěli. Kolikrát se pak také stane, že si lidé stěžují, kam je cestovka či letecký dopravce zavezl.  Nový terminál je tady nutností," řekl našemu Deníku ředitel pardubického letiště Vít Málek.

Pardubice jsou připravené

Pokud by obdobná situace s počasím opět nastala a letiště Václava Havla by zase nepřijímalo, jsou Pardubice, jakožto záložní letiště právě pro Prahu, opět připravené.