Ode dneška se výrazně změní dopravní situace u nádraží. Stavbaři v souvislosti s přestavbou této lokality uzavřou celý prostor před nádražní budovou až po Palackého třídu.

Mění se tak režim městské hromadné dopravy, ale také příchod cestujících k nádražní hale.

DVA KORIDORY

„Počátkem tohoto týdne tak stavební firma rekonstruující přednádraží promění ve staveniště prakticky celý prostor, jehož se přestavba týká. Vymezí dva koridory, které cestujícím umožní vstup do haly jak ze směru od centra města, tak od nadjezdu či Polabin. Jiný přístup na nádraží možný nebude," uvedla Nataša Hradní z tiskového úseku pardubického magistrátu.

Kvůli přestavbě přednádraží již bylo uzavřeno parkoviště na Pernerově náměstí, část stojanů na kola byla přestěhována k čelní zdi bytového domu, který navazuje na nádražní budovu (přes silnici od McDonalds), další část do areálu lihovaru proti nádraží. V příštím týdnu budou instalovány další stojany na kola u hlavní pošty. Po dobu rekonstrukce přednádraží se také mění místo, kde najdou cestující vozy taxi služby. Ty se od nádražní haly stěhují naproti k lihovaru, do sousedství zámečnictví.

POZOR NA ZMĚNY V MHD

Změny od pondělí čekají také cestující městské hromadné dopravy. Vozy MHD nebudou zajíždět před nádražní halu.

Obě stanice přímo před nádražní budovou budou proto zrušeny.

„Pro linky jedoucí od nadjezdu do centra krajského města bude nově zřízena zastávka u Hypermarketu Albert, linky od Polabin budou stavět ve stanici Albert Hypermarket a pak až u autobusového nádraží," dodala Nataša Hradní.

V opačném směru od centra zůstane v prostoru přednádraží zachována zastávka městské hromadné dopravy u lihovaru. Autobusové linky, které na nádraží končí, budou mít po dobu rekonstrukce konečnou na autobusovém nádraží, odkud budou na své trasy také vyjíždět. Trasu dočasně mění linka číslo 3 do Lázní Bohdaneč, která nebude po dobu rekonstrukce vyjíždět od nádraží, ale až z Masarykova náměstí a v opačném směru bude mít konečnou na třídě Míru. Cestující z nebo na nádraží mohou využít ke spojení bezplatné linky číslo 30, která bude jezdit kyvadlově od autobusového nádraží na Masarykovo náměstí a v opačném směru ze třídy Míru do zastávky hlavní nádraží Albert HM. Více informací, včetně situační mapy na stránkách města www.pardubice.eu.

Přestavba přednádraží na moderní multimodální uzel, na níž získalo město příslib dotace ze Švýcarských fondů, začala v listopadu. Přijde zhruba na 176 milionů korun a hotova by měla být v červnu příštího roku.