Osobnost bývalého prezidenta bude hlavním tématem pro letní sochařské sympozium. Na stránkách Hradeckého deníku se objevily první názory na přejmenování.

„Chudáci místní obyvatelé. Před náměstím Svobody to bylo Leninovo, a pomůže mi někdo s předchozími názvy? Starousedlíci se od války, zdá se, už po několikáté a nechtěně přestěhují,” píše čtenář pod jménem sněhulák.

Přizvukuje mu další přispěvatel Patr: „Na tomto příkladu si může mladší generace zopakovat, co je ten nedávno nenáviděný kult osobnosti, který je zřejmě v každé společnosti a v každé době. Mám daleko k minulým mocipánům, ale je horší, že už i k současným. Pojmenujme po Havlovi ulice, náměstí, nádraží, letiště a v Praze by to chtělo místo kyvadla pár kubíků betonu a mohl by tu mít pomník. Ať zase mají budoucí generace možnost měnit názvy a co odstřelovat. Měl zásluhy, byla to osobnost, ale všeho moc škodí.”

„Naštěstí, vy o tom nerozhodujete.,” reaguje na jeho příspěvek jaroboys.

Podobný názor sdílí Lukáš: „Jen díky němu můžete dnes psát to, co píšete, máte právo na svůj názor, můžete cestovat. On byl osobnost, která si zaslouží náměstí, pro naši zemi udělal hodně dobrého. Ale za vás by bylo určitě lépe. On byl osobnost. To, co se v zemi děje, je bohužel mentalita komunistů a národa českého, kteří vše řešili podpultově a ruka ruku myla. Myslím si, že by bylo hloupé, kdyby se nad Havlovou smrtí nikdo nepozastavil.”