Pardubický kraj letos na jaře vyhlásil krajinářsko-architektonickou soutěž na proměnu parku u Domova u fontány Přelouč. Na začátku léta odborná porota vybrala vítěze ze tří došlých návrhů, kterým se stal projekt s názvem Park vzpomínek od ateliéru K2N Landscape. Přírodní plocha bude otevřená klientům domova i veřejnosti. Počítá se s vybudováním smyslové zahrady, vodních prvků, revitalizací zeleně a dalšími úpravami. Přípravné práce začnou ještě letos, upravený park by se prvním návštěvníkům mohl otevřít na podzim roku 2025. Celkové náklady se odhadují na 16 milionů korun.

Park vzpomínek

V Parku vzpomínek má vzniknout útulné prostředí, kde se budou cítit dobře nejenom jeho hlavní uživatelé, tedy klienti Domova u fontány, ale i mladší generace, pro kterou bude přírodní areál také volně přístupný. „Klienti domova rádi vzpomínají na mládí, proto se v projektu parku pracuje s tradičními prvky a rostlinami z českých zahrad a návsí, které dobře znají,“ popsal vítězný záměr Pavel Šotola, krajský radní pro sociální oblast. „Mladší návštěvníky zase přiláká možnost hraní pod širým nebem i příjemné posezení v revitalizovaném parku. Naším cílem je, aby se v parku potkávaly generace, společně tam trávily volný čas. Aby naši senioři nebyli osamocení, ale stali se součástí života města," dodal Šotola.

Vítězný projekt je podle jeho slov jednoduchý, ale účelný. Respektuje současný stav, ale zároveň umožní další proměnu areálu. Autoři pracovali například s koncepty recyklace, udržitelnosti a ekologie. „Celkové náklady byly předběžně vyčísleny na 22 milionů korun, na financování hodláme využít evropských dotací a architektonickou soutěží se podařilo také snížit plánované náklady přibližně na 16 milionů korun," objasnil radní Pavel Šotola. 

K otevření Parku vzpomínek by podle současných odhadů mělo dojít na podzim roku 2025. Momentálně probíhá jednání o zpracování projektové dokumentace. Investorem projektu bude Pardubický kraj, který je zřizovatelem Domova u fontány Přelouč.

Domov u fontány v Přelouči příští rok oslaví 60 let od svého založení. Podívejte se na historické fotografie.

Fotogalerie: Z historie Domova U Fontány v Přelouči

Kromě revitalizace zeleně a modelace terénu se plánují i další úpravy areálu. Jeho novým centrem se má stát smyslová zahrada. V ní si budou moci návštěvníci pomocí různých prvků stimulujících hmat, sluch či čich hrát i relaxovat.

„Smyslová zahrada je navržena tak, aby evokovala útulný pocit české venkovské zahrady s velkým ořešákem, ovocnými i okrasnými stromy, rozkvetlými keři, trvalkami a voňavými záhony bylinek," uvedly autorky návrhu Kateřina Waldhauser a Eliška Šárová z ateliéru K2N Landscape. V celém parku je použito množství přenosných židlí a stolků, aby každé místo šlo rychle upravit aktuálním potřebám a bylo využitelné i pro seniory na invalidním vozíku. Park bude vybaven kavárnou, vodní plochou a řadou sportovních a herních prvků. Celoročně zde mohou probíhat kulturní a společenské akce.

Součástí Parku vzpomínek bude také pietní místo s mramorovou deskou, která díky leštěné povrchové úpravě vytvoří zrcadlo s odrazem nebe a korun stromů. Okolí budou lemovat vysázené sněženky, bledule, pomněnky a další rostliny připomínající zesnulé a koloběh přírody i života.

Kromě smyslové zahrady se v Přelouči mohou těšit na nové vodní prvky, hřiště na pétanque, stojany na kola, toalety, mobiliář i chytré osvětlení, které se samo ztlumí, pokud se večer v parku nebude nikdo pohybovat. Součástí projektu je i zachycení a udržení vody v krajině. 

Jezero z dešťové vody

Ředitel Domova u fontány Přelouč Martin Šveřepa chválí, jak vítězný návrh velmi dobře pracuje s prostorem. „Úprava nového otevřenějšího vstupu vtáhne do parku další návštěvníky, smyslová část parku bude atraktivní jak pro naše klienty, tak pro zejména mladší generaci. Využití stávajících prvků znamená i nejmenší nároky na stavební činnosti, návrh také nejlépe využívá záchyt dešťové vody, to vše je přínosné i z ekologického hlediska," řekl Martin Šveřepa. 

Například jezero bude napájeno převážně z dešťové vody, která se bude shromažďovat pod zemí. „Z akumulační nádrže budeme zavlažovat i další zeleň v parku. Návrh se také snaží ve velké míře využít prvky a materiály, které jsou v zahradě již k dispozici. Stará prádelna poslouží jako zdroj inspirace i materiálu pro novou pergolu. Bistro bude umístěno v původní budově vrátnice. U hřiště na pétanque využijeme původní zahradní domek. Stávající lavičky necháme opravit a rozmístíme je s novým mobiliářem v parku,“ dodal ředitel Domova u fontány.