Zastavení projektu splavnění Labe z Přelouče do Pardubic bude mít zřejmě ještě další dohru.

Zastupitelé Přelouče se totiž na svém posledním jednáním zabývali tvrzením Agentury ochrany přírody a krajiny ČR, Správy CHKO Kokořínsko, která ve svých rozhodnutích operuje i se změnou postoje města Přelouče po volbách 2006 k výstavbě vodního díla Plavební stupeň Přelouč. Zastupitelé se proti tomu důrazně ohrazují. „Toto stanovisko je nepravdivé, ničím nepodložené a v přímém rozporu se skutečným názorem města,“ píše se v jejich usnesení, které pokračuje: „Zastupitelstvo města schválilo na svém zasedání dne 14. prosince 2006 nový územní plán města Přelouče, jehož součástí je vymezení prostoru plavebního kanálu a současně vydalo obecně závaznou vyhlášku č. 1/2006 o závazných částech územního plánu města, kde v článku 10 „Seznam veřejně prospěšných staveb“ na prvním místě uvádí nový plavební kanál. Zastupitelstvo města od samého začátku přípravy této stavby svými usneseními jednoznačně výstavbu vodního díla podporovalo a potvrzuje, že tento zájem trvá i nadále. Zastupitelstvo města žádá Správu CHKO Kokořínsko o vysvětlení, z jakého důvodu Agentura šíří o městě nepravdy a na základě jakých informací dospěla k názoru, že plavební kanál zůstává v územním plánu města „zatím“.“

„Šokovalo mě to a nevím, jak k tomu došli,“ uvedla včera starostka Irena Burešová, která žádá po agentuře vysvětlení. „Očekáváme jejich vyjádření,“ dodala starostka.

Připravená výstavba kanálu u Přelouče narazila na výskyt chráněných živočichů. Udělení výjimky ze zákona před nedávnem zamítl jak ministr životního prostředí Martin Bursík, tak krátce po něm i CHKO Kokořínsko, které bylo příslušné k povolení výjimky.