„Výstava Perleťářství – zaniklé přeloučské řemeslo, se zabývá zaniklým řemeslem perleťářství, které bylo v druhé polovině 19. století a na počátku 20. století pro oblast Přeloučska typické," sděluje Matěj Pešta, správce muzejních sbírek.

Na Přeloučsku se od roku 1858 vyráběly knoflíky z mořské perleti, které byly exportovány do různých zemí světa – od Evropy po Spojené státy americké.

„V nejlepších dobách v Přelouči podnikalo v tomto oboru až sedmadvacet podniků. V 90. letech devatenáctého století bylo v Přelouči téměř sto učňů, kteří se tomuto řemeslu učili," dodává Matěj Peška.
Jenže to byla zároveň i labutí píseň. S koncem 19. století upadají výnosy a tím i zájem.

„Krátce po roce 1900 se ho pokusilo zachránit přeloučské muzeum a pod vedením odborníků z Prahy a Vídně pořádalo perleťářské kurzy, na kterých se zájemci učili vyrábět různé dekorativní i užitkové předměty z perleti. Probíhala dokonce jednání o zřízení perleťářské školy v Přelouči. S počátkem první světové války však vše skončilo a po válce se k tomuto řemeslu vrátilo jen několik řemeslníků na vesnicích na Přeloučsku," dodává Matěj Pešta.

Výstava představí dobové fotografie z dílen, soustruh na zpracování perleti, ale především knoflíky a množství dekorativních předmětů.

Výstava se otevírá právě dnes a k vidění bude až do 7. května tohoto roku. Vstup je zdarma.