Rodiště známého cestovatele Emila Holuba včera zažilo historickou návštěvu.

Do Holic přijel podruhé v novodobých dějinách města český premiér.

Svátek pro město

„Pro Holice to byl svátek. Poprvé se u nás ve funkci premiéra oficiálně zastavil Miloš Zeman, podruhé v pondělí Bohuslav Sobotka," řekl starosta Holic Ladislav Effenberk. Hlavním bodem podvečerního jednání na holickém městském úřadě byla – jak jinak – doprava.

„Holice jsme pro toto setkání vybrali záměrně. Nachází se nedaleko prvních dvou budovaných úseků rychlostní silnice R35. Pozvali jsme starosty dotčených obcí, které jsou na trase plánované komunikace, a zástupce Ředitelství silnic a dálnic, aby je pan premiér informoval o stadiu příprav," vysvětlil pro Deník hejtman Pardubického kraje Martin Netolický.

„Křižovatka v Opatovicích nad Labem by měla být hotová do konce letošního roku. Jsem rád, že se podařilo urychlit výkupy pozemků v prvních dvou úsecích – ve směru z Opatovic nad Labem do obce Časy a dále na Ostrov. V prvním případě už je více než 80 procent a v druhém případě přes 50 procent pozemků vykoupených," prohlásil premiér Bohuslav Sobotka.

Šibeniční termín

„Je šance, že stavební práce na obou úsecích by mohly být zahájeny do konce příštího roku. To je v tuto chvíli společná priorita české vlády i ministerstva dopravy," zdůraznil Bohuslav Sobotka.

„Je to termín šibeniční, ale realizovatelný," doplnil premiérova slova hejtman Pardubického kraje. „Těší nás, že se při výkupech pozemků daří komunikovat mezi státem a dotčenými obcemi. Nyní už bude záležet hlavně na tom, jestli nenastanou nějaké neočekávané komplikace. Souběžně se bude pokračovat i v přípravě projektování dalších úseků R35," nastínil český premiér, který sám na vlastní kůži včera zažil, jak složité je se Pardubickým krajem protloukat v nejrůznějších zácpách.

„Pan premiér jezdil po hlavních trasách, my jsme někdy raději volili silnice druhé či dokonce třetí třídy. Například z Lanškrouna do Holic jsme dorazili zhruba o dvacet minut dříve než on," vyjádřil se hejtman Martin Netolický.

„Vyřešit dopravní situaci v kraji skutečně potřebujeme. Vždyť i na Holicku máme významné podnikatele, kteří zdůrazňují, že bez výrazného zlepšení současného stavu to nepůjde. Je výhodou, že například zahraniční investoři mohou doletět do Pardubic, ale než se dostanou k nám do Holic, tak nevychází z údivu," prozradil starosta Holic Ladislav Effenberk. Ten měl na premiéra Bohuslava Sobotku ještě jednu prosbu.

Problém s kurty

„Trápí nás problém s pozemky pod tenisovými kurty vybudovanými svépomocí. S Nečasovou vládou už jsme měli předjednanou smlouvu na bezplatný převod pozemků na město, jenže ta padla a nyní se po nás chce částka 2,2 milionu korun za to, co jsme si sami vybudovali. Proto jsem požádal pana premiéra, aby byl dodržen slib, který nám dala předchozí vláda. Usiluji o to už od března. Zatím marně. Věřím, že to snad pondělní návštěva prolomila," uzavřel starosta L. Effenberk.

Výstavba R35 je prioritou, zopakoval slib premiér Sobotka ve Vysokém Mýtě

Vláda bude usilovat o co nejrychlejší výstavbu rychlostní silnice R35 v Pardubickém kraji. Komunikace má odlehčit dálnici D1 a pomoci rozvoji firem v regionu.
Prohlásil to včera při návštěvě Pardubického kraje premiér Bohuslav Sobotka. Téma chybějící spojnice hradecké dálnice D11 s Olomoucí se prolínalo všemi zastávkami premiéra. Ten zavítal nejprve do Hlinska, pak do Vysokého Mýta, Lanškrouna a večer cestu ukončil v Holicích.

„Silnice R35 do značné míry limituje i rozvoj Iveca, protože potřebuje transportovat, dovážet od subdodavatelů a kapacita na I/35 je dnes velký problém," uvedl Sobotka.

Na prvních dvou úsecích silnice v regionu Opatovice – Časy a Časy – Ostrov už pokročily výkupy, ve vlastnictví ŘSD je už přes dvě třetiny pozemků. „Věřím, že výstavba začne ještě během mé vlády," řekl Sobotka.

Dopravní infrastruktura je totiž potřebná pro rozvoj průmyslu a zvyšování zaměstnanosti v celém kraji, o který se premiér zajímal. V Hlinsku navštívil firmu BackerElektro a pivovar Rychtář, kde zlatavý mok se sládkem ochutnal, ve Vysokém Mýtě zavítal do továrny výrobce autobusů společnosti Iveco Bus Vysoké Mýto a v Lanškrouně do taktéž strojírenského podniku Ina Lanškroun. „Vláda může nejvíce podpořit rozvoj Pardubického kraje právě tím, že urychlíme stavbu R35," podotkl Sobotka.

Tomu, že by nemuselo jít o planý slib, nasvědčuje nedávné přidělení 127 miliard korun evropských dotací na dopravní stavby pro vyčerpání do roku 2020. Velká část z peněz má jít podle ministra dopravy Dana Ťoka právě na východočeské D11 a R35.

Z dálnice R35 má být nejprve hotova tříúrovňová křižovatka u Opatovic na Labem a navazující úsek do Ostrova před Vysokým Mýtem. Regionální politici tlačí na to, aby zároveň s tím byly přednostně vybudovány i úseky kolem Vysokého Mýta a Litomyšle, které by sloužily jako obchvaty obou měst.

Ale nejen politikou živ byl včera premiér. V Hlinsku zavítal i do mateřské školy, kde dětem popřál k pondělní Dni dětí.