Přerušení dodávek je protiprávní! K tomuto závěru došlo na svém jednání vedení Elektrárny Opatovice (EOP).

„Je to neoprávněné, neexistují k tomu důvody. A i kdyby nějaké důvody byly, tak dodávky uhlí není možné podle smlouvy zastavit ihned," konstatoval předseda dozorčí rady opatovické elektrárny a bývalý český premiér Mirek Topolánek.

Právní kroky

Vedení elektrárny je připraveno podniknout veškeré právní kroky, aby byla dodávka obnovena v původním rozsahu. Odmítají tak návrh společnosti Czech Coal na dovoz omezeného množství hnědého uhlí.
„Přestože smlouva zanikla, nabízíme dodávky hnědého uhlí v množství potřebném pro zajištění výroby tepla a teplé vody při zachování dosavadních cen," uvedl místopředseda představenstva Czech Coal Jan Dienstl.

Mezi EOP a uhelnou společností Czech Coal se minulý týden rozhořel obchodní spor. Czech Coal smlouvu na dodávky uhlí do Elektrárny Opatovice vypověděla ve čtvrtek. Rozhodnutí zdůvodnila tím, že majitel této elektrárny, Energetický a průmyslový holding (EPH), firmě Czech Coal dluží 500 milionů korun. Opatovice i EPH naopak tvrdí, že dodávky uhlí řádně a včas hradí a tvrzení o dlužné půl miliardě korun je nepravdivé. Naopak si stěžují, že Czech Coal jim neoprávněně zadržuje přeplatek ve výši 117 milionů korun.

„Pro nás je nyní naprostou prioritou zajistit, aby se tato situace nijak nedotkla našich odběratelů," podotkl předseda představenstva EOP Jan Špringl.
Dopadů na občany se obávají i představitelé měst a obcí, které jsou závislé na teplu z Opatovic.

„Je pro mě alarmující, že vedoucí představitelé Pardubic, Hradce Králové a Chrudimi dostali od společnosti Czech Coal dopis, ve kterém firma ujišťuje, že dodávky uhlí nebyly zcela přerušeny. Přitom do Opatovic nebyl od pátku dodán ani kilogram uhlí. Nelíbí se mi, že by se měli obyvatelé tří největších měst v okolí stát rukojmími v obchodním sporu," sdělila Deníku primátorka Pardubic Štěpánka Fraňková.

Složitý spor

Dozorčí rada EOP hodlá apelovat na stát, který je jediným vlastníkem nerostného bohatství České republiky, aby pomohl zajistit dostatek paliva pro domácí teplárny.
Celý spor prý ale může mít mnohem složitější pozadí, než se na první pohled zdá.

„Czech Coal zneužívá své postavení na trhu. Všechny její kroky směřují k získání výhody nad konkurenty a přebrání elektráren Počerady a Chvaletice od společnosti ČEZ. Snahou společnosti je takto zvýšit ceny uhlí," nechal se slyšet Mirek Topolánek.

Opatovická elektrárna ročně spálí zhruba jeden milion tun uhlí, v současné době má zásoby ještě tak na tři měsíce. Vedení společnosti se bude snažit o obnovení dodávky od Czech Coal dle původní smlouvy platné až do roku 2015. V jednání jsou ale prý i jiné varianty.

LUKÁŠ DUBSKÝ, ČTK