„Neuvěřitelná věrolomnost s jakou jste nařídil v Tyršových sadech brutální kácení krásných,  zdravých a již rašících stromů a keřů v jarním teplém počasí, nemá u nás obdoby. A to vše pod fintou „pěstebního zásahu“. Kdybych tu spoušť na vlastní oči neviděl, nevěřil bych, jakou zkázu jeden nezodpovědný člověk bez zábran může dokázat,“ píše v otevřeném dopise Jiří Jirout.
Náměstek prý slíbil úpravu projektu

„Když jsem s vámi loni 29. června jednal, shodli jsme se, že úprava a oprava parku je nutná, ale že by proměna měla být podobná jako kultivovaně provedená rekonstrukce Bubeníkových sadů. Slíbil jste mi, že se u architekta Jiránka zasadíte o úpravu projektu tak, aby se nutné kácení minimalizovalo. Když jsem vyslovil obavy, že vím jak to chodí, sebevědomě jste prohlásil, že  rozhodujete, protože držíte měšec s penězi a on udělá, co mu řeknete. Vaše sebevědomí se zcela vytratilo na jednání zkraje podzimu. Tam prý hrál na jednáních prim a rozhodoval Tomáš Jiránek, který tedy nic měnit nebude,“ vytýká Brendlovi Jiří Jirout.

„Rezignujte, nejdřív ale zastavte kácení“

„Nyní už tvrdošíjně obhajujete betonářskou lobby, která má vystavět nesmyslně širokou betonovou dálnici, tzv. Brendlovo koryto a další nesmysly, které mají stát neskutečných 83 milionů i více, přičemž každoroční údržba má být za několik milionů. Vyhlásil jste válku občanům města Pardubic a i když třeba zvítězíte, bude to Pyrrhovo vítězství a určitě se zapíšete do historie Pardubic. Ale ne tak, jak byste si asi přál.  Proto vás vyzývám, abyste neprodleně rezignoval na svou funkci a přestal Pardubicím škodit. Ty si to určitě nezaslouží. Už proto, že jste byl paradoxně zvolen za sdružení Pardubáci, které by městu mělo prospívat. Ale ještě než rezignujete, s okamžitou platností zastavte jakékoliv kácení, do doby vyřešení všech námitek. Jinak bude nutné pokusit se zabránit převodu peněz ze zahraničí všemi prostředky,“ uzavírá svůj dopis Jiří Jirout.