„Z brownfieldu začne růst chlouba krajského města, zóna odpočinku, umění a setkávání,“ zhodnotil hejtman Martin Netolický.

Přestože se pro galerii měla původně stavět nová budova, na níž byly přislíbené peníze od vlády, kraj se nakonec rozhodl vdechnout život Winternitzovým mlýnům a v roce 2018 hlavní budovu odkoupil od manželů Smetanových, aby v ní vytvořil nevšední galerii.

Historie s modernou

„Velkoryse koncipované výstavní prostory nabídnou kurátorům nové možnosti a návštěvníkům výjimečné zážitky. Například hlavní výstavní sál bude otevřený a propojený přes dvě patra s horním osvětlením a částí prosklené podlahy. V interiérech budou zachovány některé zajímavé historické relikty a technologické součásti bývalého mlýna,“ popsala vizualizaci ředitelka VČG Hana Řeháková.

Projekt vypracoval architekt Petr Všetečka, který stojí například za novým památníkem Tomáše Bati ve Zlíně. Plány kreslil pro původního majitele, Pardubický kraj je poté převzal. „Otázka, jak vložit do budovy nový obsah a přitom ji nerozmělnit, nás provázela minulá tři léta. Navrhli jsme šetrné technologie zabezpečení, vnitřního klimatu i osvětlení pro 21. století v budově, která je zároveň památkou,“ vysvětlil architekt.

O samotnou realizaci se má postarat Metrostav a Chládek a Tintěra. Stavba bude stát necelých 340 milionů korun, třetinu by měla zaplatit dotace z Evropské unie. Hotovo má být v dubnu 2022, veřejnosti se ale VČG otevře až koncem roku.

Testování na koronavirus. Ilustrační foto
V kraji přibyla jedna nákaza a čtyři vyléčení

Vzdělání pro všechny

Tím ale přeměna bývalých mlýnů nekončí, brzy tam bude ještě rušněji, své plány se tam chystá realizovat i město Pardubice, které chce v areálu u řeky Chrudimky vytvořit Centrální polytechnické dílny a Galerii města Pardubic, takzvanou GAMPU.

Na stavbu nového kulturně vzdělávacího centra, které vznikne v místě bývalého skladu balené mouky, město brzy začne hledat zhotovitele, jenž by měl ještě letos začít stavět, hotovo má být taktéž v roce 2022.

Celkové náklady obou projektů vyjdou na necelých 352 milionů korun, více než polovinu chce radnice zaplatit z dotace ITI Hradecko-pardubické aglomerace.

Místo bude sloužit jak pro vzdělávání, tak pro trávení volného času a bude přístupné všem věkovým skupinám. „V dopoledních a odpoledních hodinách počítáme s moderní blokovou výukou pro děti, žáky a studenty, kteří budou poznávat svět nejen prostřednictvím teorie, ale konkrétního projektu a prožitku, zážitkových metod a experimentů. Pozdní odpoledne a víkendy jsou určeny pro veřejnost, rodiny a jednotlivce všech generací,“ přiblížil náměstek primátora Jakub Rychtecký.

Unikátní vzdělávací expozicí a prostorem k prezentaci bude například Science on Sphere, neboli Věda na kouli, díky níž budou moci účastníci poznávat například přírodní jevy v reálném čase. Město navíc pracuje na přípravě desítek výukových programů.

Kostel svatého Bartoloměje
Kostel svatého Bartoloměje bude mít rampu