Postřehy k jednotlivým místům najdete také ve fotogalerii.

Cesta k vlaku na hlavním nádraží v Pardubicích působí jako orientační cvičení, ale dobrá zpráva je: zatím se neztratíte. Rekonstrukce přednádraží už jede naplno. Prošli jsme prostor za vás a máme pro vás užitečné postřehy, jak se neztratit.

Přístup na nádraží je v tuto chvíli jen jeden. Ať už jdete od centra, od Parama, nebo od Polabin, dojdete 
k východu ze stanice s nástěnnými hodinami. V závislosti na směru vás povedou ploty stavby. Směrové cedule nehledejte, nejsou, ale to příliš nevadí.

POZOR NA PŘECHODECH

Zrušené zastávky MHD 
u nádraží mají za následek větší frekvenci chodců na obou přechodech od lihovaru. V úvahu by to měli vzít zejména řidiči. Jak častější zastavování, tak i to, že ne všichni chodci půjdou ukázněně po přechodech na zelenou.

Největší mínus celé rekonstrukce je absence zastávek hromadné dopravy. Jenže jiné řešení není.
Stejné utrum mají i řidiči osobních aut. Zajet k nádraží jen vyložit nebo naložit nemůžete. Stavební práce a dopravní značení pro osobní vozidla zcela vylučuje možnost odbočit směrem k nádražní budově. Musíte-li přesto k nádraží autem, odbočte na parkoviště do bývalého lihovaru.

Další postřehy o proměnách přednádraží najdete 
v infoboxu a také na webu.

Tipy, kuriozity i postřehy aneb Čemu věnovat pozornost
Kuriozita: Dopravní podnik vylepil značení, kde cestující najdou zastávky MHD, které mají nahradit ty zrušené před budovou nádraží. Tyto cedule ale včera zmizely spolu 
s demontovanými plexipanely ze zastávek.

Stojany na kola: Stále nejsou u budovy České pošty. Vinu za to tentokrát ale nenese město, nýbrž výhradně cyklisté, kteří svá kola zamykali do těchto stojanů i přes upozornění, že tak činit nemají. Situace je taková, že řadu železných bezpečnostních stojanů stavbaři odsunuli blíž k nádražní budově a zcela bez zamčených kol je pouze jeden jediný stojan.

Největší hloupost, co můžete jako cyklista udělat: zamykat kola k mobilnímu hrazení kolem stavby. Jestli o kolo chcete přijít, tak samozřejmě s chutí do toho… Mobilní hrazení se tomu neříká jen tak pro nic za nic.
Chybí cedule: Jdete od Polabin na nádraží? Jděte podél plotu, kam až to půjde. Cestu najdete, ale starší občané by možná směrovku ocenili jako ujištění, že jdou správně.
Zmatení řidiči: Zajíždět k nádraží autem? Zapomeňte na to! Nelze – pokud nejste řidič náklaďáku s pískem, bagru nebo zásobování. Přesto to někteří řidiči osobních aut regulérně berou jednosměrným výjezdem proti lihovaru a dokonce i ze směru od centra podél pošty.