Od pondělí 3. června můžete na stránkách Pardubického deníku sledovat seriál článků o městských obvodech. Kromě praktických informací a historických souvislostí si budete moci přečíst i názory jednotlivých pardubických politiků.

Historicky první pardubické referendum se blíží. Už ve čtvrtek 13. června budou moci obyvatelé krajského města rozhodnout o tom, zda jim vyhovuje současné členění Pardubic na městské obvody.

Má to ale háček. Aby bylo referendum platné, musí se k hlasování dostavit minimálně 35 procent voličů. A to je číslo poměrně vysoké, když si uvědomíme, že v posledních komunálních volbách v roce 2010 se k volebním urnám dostavilo jen 41,54 procenta oprávněných voličů.

„K referendu chystáme dvě menší besedy v klubu seniorů na Dubině a v Integračním centru Kosatec. Velká beseda je pak na 5. června naplánována v hudebním sále Magistrátu města Pardubic. Referendem se bude zabývat také Radniční zpravodaj, informace jsou dostupné i na webových stránkách města a spoty jsou k vidění v autobusech MHD," uvedla primátorka Pardubic Štěpánka Fraňková.

Hlasování skoro jako u voleb

Odsouhlasena je prý již i podoba hlasovacího lístku a byla vytvořena pracovní skupina, do které jsou zapojeni také tajemníci městských obvodů.
„Bude to podobné jako u voleb. Jsou stejné volební okrsky, takže lidé mohou hlasovat na stejném místě, jako jsou zvyklí. Výsledky referenda budou známé ihned po sečtení všech hlasů. Předpokladem je, že to bude kolem půlnoci," konstatoval tajemník magistrátu Michal Zitko.

Volební místnosti budou ve čtvrtek 13. června otevřeny od 10 do 22 hodin.
„Oproti běžným volbám budou zřízeny místní komise a jedna městská komise. Ty budou suplovat to, co obvykle dělá Český statistický úřad. Dalším rozdílem je, že při referendu není možné průběžně zveřejňovat, jaká je volební účast. U tohoto hlasování je totiž vyžadována účast alespoň 35 procent voličů pro platnost referenda, takže by to mohlo být bráno jako ovlivňování hlasování," dodal Michal Zitko.

Otázka městských obvodů byla před volbami v roce 2010 jednou z těch, se kterou politická uskupení operovala v kampani nejčastěji. Před samotným referendem se ale žádné velké kampaně neplánují. Ve schizofrenní pozici bude především Sdružení pro Pardubice (SPP). Zatímco primátorka Štěpánka Fraňková je dlouhodobě pro redukci obvodů, starostové městských obvodů za SPP s jejich rušením pochopitelně příliš nesouhlasí.

Megalomanské kampaně nebudou

„Naše kampaň nebude megalomanská. Chystáme jen jeden letáček do všech schránek ve městě. Nebudeme ale lidem říkat, zda zrušit obvody nebo ne. Budeme je jen zvát k referendu," nechal se slyšet náměstek pardubické primátorky Jindřich Tauber (ČSSD).

Podobně hovoří i opoziční lídr Petr Klimpl (ODS). „Budeme také rozdávat nějaké letáky, ale žádné velké přemlouvání nechystáme. Lidé se musí sami rozhodnout, jak má vypadat místní samospráva. Město ale podle mého názoru podcenilo propagaci, mnoho lidí o referendu zatím vůbec neví," sdělil Deníku Petr Klimpl.

Do politiky šli také kvůli rušení obvodů

Jednoznačně za zrušení obvodů budou naopak lobbovat Pardubáci. „My jsme šli do politiky částečně kvůli snaze o zrušení obvodů, takže k tomu budeme směřovat i naši kampaň. Nebude to nijak nákladná záležitost, chystáme kampaň  formou outdoorové reklamy," poznamenal lídr sdružení Pardubáci František Brendl.