V úterý se kvůli chátrajícímu objektu sejde Zastupitelstvo města Pardubic, speciálně svolané kvůli této transakci. Zastupitelé mají rozhodnout o tom, zda doporučí Městskému rozvojovému fondu Pardubice (MRFP), do jehož majetku je památka vložena, prodej Pasáže, a to zájemci s nejvyšší nabídkou v poslední obchodní veřejné soutěži.

Do soutěže o získání Pasáže se přihlásily pouze dva subjekty. První se označil jako skupina akcionářů (patriotů města Pardubic) a o Pasáž se ucházel již v loňském roce během první neúspěšné soutěže. Patrioti zastoupení podnikatelem Miloslavem Šimkem ale nesložili pětimilionovou kauci a podle MRFP nesplnili další formální podmínky, proto byli ze soutěže vyřazeni. Reakcí bylo podání trestního oznámení z jejich strany. Zastupitelé tak dostanou na stůl materiál o nabídce pouze druhého uchazeče o Pasáž, jímž je Pražská správa nemovitostí, která je v městě známá například opravou Grandu, odkoupením a rozprodejem bývalých podnikových bytů Synthesie či působením představitelů této firmy v pardubickém hokeji. Za Pasáž – dva objekty s pozemky – nabízí celkem 46 milionů korun. Pro srovnání – před rokem byla představa města a fondu o ceně kolem 130 milionů korun, mezitím se ale trh s realitami propadl. „Neznám nabídky detailně, ale pokud mohu říci svůj názor, tak je to cena nízká,“ uvedl včera primátor Pardubic Jaroslav Deml s tím, že ale nemá po ruce všechny potřebné informace. Znalecký posudek je však podle něj podstatně vyšší než aktuální nabídka Pražské správy nemovitostí.

„Ale budeme se o tom bavit v komplexu na jednání zastupitelstva a chceme otázku Pasáže co nejrychleji vyřešit. Protože stav je neudržitelný. Je potřeba, aby to MRFP – pokud to neprodá – nebo někdo jiný zrekonstruoval do kulturního stavu,“ řekl primátor. Zastupitelstvo Pardubic se koná příští úterý od 17 hodin, hodinu před ním je pro zastupitele připravena prohlídka celého domu.