Zlepšit dopravu v Pardubicích. To bude hlavní cíl nového primátora Pardubic. Na tom, že je potřeba věnovat pozornost špatné dopravní infrastruktuře krajského města se shodují takřka všichni lídři 17 politických subjektů, které jdou do komunálních voleb.

„Peníze by se měly využít například na vylepšení křižovatek, vybudování odbočovacích pruhů nebo inteligentních semaforů," nechal se slyšet lídr Patriotů Pardubic Jiří Lejhanec.

Podle lídra ČSSD Vladimíra Ningera je důležitě vybudovat silnice, které ulehčí dopravě v centru města. „Plánujeme vystavět komunikace, které odlehčí centru města a také zlepší dopravní napojení nemocnice. Jedná se o spojky mezi Višňovkou či rychlodráhou s ulicí Kyjevská," sdělil Vladimír Ninger.

Velké projekty

Pardubice budou moci čerpat peníze pro aglomeraci Hradubicko. Zatím ovšem není jasné, co konkrétně bude možné za evropské peníze postavit. „Předpokládáme, že je bude možné využít na velké projekty, jako jsou například projekt přednádraží včetně lokality lihovaru, dopravní napojení nemocnice či vybudování centrálního příjmu," konstatoval František Weisbauer z Koalice pro Pardubice.

Podle některých politiků je ale především potřeba, aby město v budoucnu dokázalo dotace lépe využívat.. „Musíme hlavně zlepšit čerpání dotací, současné projekty mají ohromné problémy s termíny," upozornil lídr hnutí ANO Martin Charvát.

K diskutovaným tématům také patří budoucnost městských obvodů. Tradičně proti těmto samosprávným celkům je sdružení Pardubáci. „Chtěli bychom transformovat městské obvody na místní části, které by měly své vlastní komise. Podobně to funguje ve Zlíně," vysvětlil náměstek primátorky František Brendl.

Uznávají referendum

Hodně politických stran ale hodlá respektovat výsledky referenda a o rušení obvodů neuvažuje. „Vycházíme z teze, že by samospráva měla být co nejblíže občanům, a také respektujeme výsledky referenda. Současné nastavení vztahů mezi městskými obvody a velkou radnicí ale není optimální," poznamenal Jiří Čáslavka ze Strany zelených.

I zastánci obvodů se ale většinou shodují, že jejich současná podoba není ideální. „Po různých zásazích do jejich kompetencí skoro nemohou fungovat. Musíme obvody zoptimalizovat jak územně, tak z hlediska rozložení kompetencí státní správy a samosprávy," řekl lídr ODS Jiří Janků.

Podle některých kandidátů ale otázka městských obvodů rozhodně nepatří k těm, které by město nejvíce „pálily". „Řešení existence a ne᠆existence obvodů v blízké budoucnosti dle mého názoru prioritu nemá. Až budeme mít vyřešené ostatní problémy, tak můžeme hovořit o možnostech městských obvodů," podotkl starosta šestého městského obvodu Petr Králíček (Pardubice pro lidi).