„Naši policisté budou úzce spolupracovat s ochrankou prezidenta. Bližší údaje ale pochopitelně sdělovat nebudeme," řekla našemu Deníku mluvčí pardubické policie Jitka Vavřinová. Podle ní se policie zaměří rovněž na dopravu. „Prioritou je bezpečný průjezd prezidentské kolony ulicemi města a vlastně všech míst v celém kraji, která prezident Miloš Zeman navštíví," dodala Jitka Vavřinová.

Běžná doprava by však neměla být nijak zvlášť omezena. Dlouhodobě uzavřené silnice nikde nebudou. „Uzávěrky silnic nechystáme. Uzavřeme jen ten úsek, kudy bude kolona projíždět, a to jen na nezbytně nutnou dobu," upřesnila mluvčí pardubické policie. Uzavřeny budou pouze příjezdové cesty či silnice k místům, kde se prezident setká s veřejností.

V případě Pardubic to budou uličky směřující na Pernštýnské náměstí.

Zabezpečení třídenního pobytu je srovnatelné s předcházejícími návštěvami prezidentů Václava Klause či Václava Havla. „Jedná se o maximální možná bezpečnostní opatření," potvrdila mluvčí pardubické policie Jitka Vavřinová.

Větší opatření by snad mohlo být už jen v případě návštěvy amerického prezidenta nebo papeže. „O tom nechci spekulovat, ale v těchto případech by byly jistě nasazeny i jiné útvary a složky," podotkla policejní mluvčí.