Plavecký areál a jeho modernizace
Původní plavecký areál se začal stavět v roce 1959 a jeho stavba se protáhla na neuvěřitelných třicet let. Modernizaci plaveckého areálu schválili pardubičtí zastupitelé v roce 2010. Velké dohady se v té době vedly o podobě financování rekonstrukce a také o unikátním skokanském bazénu s desetimetrovou věží. Ten nakonec nahradil bazén s řadou atrakcí. Oprava plaveckého areálu se stala i významným předvolebním tématem před komunálními volbami v roce 2010. Tehdejší opoziční strany kritizovaly vedení města a především politickou stranu ODS za to, že je projekt megalomanský. Celá modernizace bazénu, včetně rekonstrukce letní pláže, nakonec vyšla na 544 milionů korun.

Největší aquacentrum ve východních Čechách – Aquacentrum Pardubice – slaví své první narozeniny. Jako dárek je pro návštěvníky na sobotu 1. června, kdy uplyne rok od spuštění provozu po rozsáhlé rekonstrukci plaveckého areálu, připraven vstup do všech zón areálu bez časového omezení za cenu dvacet korun.

Rozsáhlá rekonstrukce plaveckého areálu tehdy trvala jednadvacet měsíců a celá modernizace bazénu, včetně rekonstrukce letní pláže, vyšla na 544 milionů korun. Plavecký areál je v současné době rozdělen do tří zón – padesátimetrový bazén, aquapark a wellness část pro regeneraci plavců.

Symbolická cena

„Aquacentrum chce otevřít pro všechny celý areál podobně, jako to bylo loni 31. května, kdy si návštěvníci při dni otevřených dveří mohli projít suchou nohou všechny prostory. Letos, přímo v plavkách, si mohou  nejen skočit do padesátimetrového bazénu, ale vyzkoušet všechny vodní atrakce v zóně aqua nebo relaxovat ve wellness. A to vše v neomezeném čase za symbolickou cenu," uvedl ředitel aquacentra Jiří Vysoudil
V sobotu  1. června se navíc otevírá také letní pláž, a tak v případě hezkého počasí bude možné návštěvu spojit i s opalováním a třeba i jízdou na venkovním tobogánu.

Novinky na léto

Také na léto je v Aquacentru Pardubice připraveno několik novinek.
„Především na letní pláži, kde je nespočet vodních atrakcí, se připravuje úprava stávajícího dětského koutku. Dřevěná prolézačka bude nahrazena hradem – Kunětickou horou – s velkou věží, skluzavkou, prolézačkami a novými houpačkami. Pro nejmenší  děti je doplněn prostor v okolí  pískoviště o domeček, kolotoč, pružinová houpadla v podobě delfína a rybího klauna. Šikovné děti se protáhnou housenkou nebo se mohou zhoupnout na překlápěčce. Pláž se tak stane atraktivní pro větší i menší děti, pro které bude vedle vodních atrakcí rozmanité vyžití i na suchu," doplnil Jiří Vysoudil.

Příměstský tábor

Na období letních prázdnin aquacentrum připravuje také příměstský plavecký tábor pro děti od 3 do 12 let. „Děti mohou jejich rodiče přihlásit na libovolný počet dnů. Celé dva měsíce jsou zaměřeny na plavání a další sporty, instruktoři jsou specialisté na plavání, atletiku, potápění, judo, gymnastiku a aerobic," řekl ředitel aquacentra Jiří Vysoudil.

Lenka Štěpánková