Patrně největší projekt města Pardubice za posledních několik let se blíží ke své realizaci. Oprava třídy Míru by měla podle plánů magistrátu začít někdy na přelomu září a října.

Projekt rekonstrukce třídy Míru má být z velké části placen z evropských peněz. Nyní je ve fázi výběrového řízení. První kolo bylo ukončeno v červnu.

Termíny jsou kvůli dotacím důležité

„Smlouva se zhotovitelem by mohla být podepsána na přelomu srpna a září. A pokud se nikdo proti výsledkům výběrového řízení neodvolá, tak by mohla být o měsíc později zahájena samotná rekonstrukce, která by měla trvat zhruba rok. Termíny jsou pro nás v této chvíli kvůli dotacím hodně důležité, budeme tlačit na to, aby se stavělo co nejrychleji," nastínil před časem ideální harmonogram náměstek pardubické primátorky Jindřich Tauber.

Přípravy na budoucí opravu zanedbané ulice v centru krajského města jsou už dokonce i viditelné. Ovšem ne přímo na třídě Míru, ale kousek vedle na náměstí Republiky. Tam se totiž parkoviště před Obchodním centrem Grand pomalu začalo měnit v autobusovou zastávku.

„Až bude uzavřena třída Míru, tak budou všechny spoje jezdit přes Sukovu třídu. Je to zhruba 600 spojů denně, současná zastávka před Městským divadlem by kapacitně nestačila. Proto budou na náměstí Republiky zastávky dvě. Linky budou na tyto zastávky rozděleny podle směrů, kam jedou. Máme zpracovaných několik variant a zatím zvažujeme, která bude nejvhodnější," konstatoval pro Deník ředitel Dopravního podniku města Pardubic Tomáš Pelikán.

Rekonstrukce bude rozdělena do tří etap

Budoucí rekonstrukce by měla být rozdělena do tří etap.

„Nejprve se bude opravovat ulice Sladkovského, ve druhé etapě počítáme s rekonstrukcí třídy Míru od lékárny až ke Grandu a nakonec opravíme ulici od lékárny k obchodnímu domu Magnum," dodal Jindřich Tauber.