Výsledky voleb v kraji velmi věrně kopírují celostátní součty.

ČSSD od historického debaklu nedokázal v kraji zachránit zdejší charismatický hejtman Martin Netolický ani populární poslanec Jan Chvojka, který jako jediný za socialisty získal mandát. Strana celkově dosáhla prakticky identického výsledku jako jinde v republice.

Stejně tak ANO. Mylná je interpretace jejího zdejšího lídra Martina Kolovratníka, že hnutí dostalo v kraji o procento více než celostátně právě díky jemu, díky jeho pracovité a kontaktní předvolební kampani. Hnutí ANO totiž získalo o procento více ve velké části krajů (a někde i o osm procent). Celostátní výsledek srazila Praha, kde hnutí obdrželo sotva pětinu hlasů.

Z těchto „celostátních“ důvodů selhaly, či naopak překvapily i další subjekty.

Poslanci, kteří budou hájit zájmy Pardubického kraje.
To jsou oni! Poslanci, kteří budou hájit zájmy Pardubického kraje

Několik zajímavých regionálních trendů lze ale přece jen rozklíčovat.

Především je to klesající podpora lidovců v kraji, který dříve býval, hlavně na Orlickoústecku, baštou KDU-ČSL. „Není to náhoda, je zde totiž velký podíl venkovského a věřícího obyvatelstva. V posledních dvou senátních volbách zde lidovci zvítězili a v krajských volbách odsud přišlo velké množství hlasů. Při víkendových volbách do Poslanecké sněmovny to však bylo jinak,“ podotýká politolog Jiří Štefek.

KDU-ČSL na Orlickoústecku získala jen 5267 hlasů (7,57 %) a oproti volbám před čtyřmi lety ztratila 1261 hlasů (v roce 2013 zde dostala 6528 hlasů, tedy 9,42 %). „Tristní byly například i výsledky v těch nejtradičnějších baštách v regionu, jako je Kunvald, Horní Čermná a další,“ říká Štefek. Na vině může být podle politologů odklon KDU-ČSL od konzervativní politiky a snaha o získání umírněného a liberálního městského elektorátu. Ten však lidovci nezaujali, a naopak tím ztrácejí důvěru svého původního voličského jádra.

Miloš Zeman a Andrej Babiš
Povolební jistota: Zeman jmenuje Babiše premiérem

Víc než na Orlickoústecku letos získali lidovci na Svitavsku – přes 9 %, naopak na Pardubicku nedosáhli ani pěti procent. Zde, u městských voličů, naopak podle očekávání nadprůměrně bodovala ODS či TOP 09. Vítězné hnutí ANO, jež luxuje voliče většiny stran, má podporu napříč venkovem i městy.

Předseda hnutí ANO Andrej Babiš po jasném vítězství ve volbách.
Hnutí ANO vyhrálo s přehledem i v Pardubickém kraji