Slovensko, Maďarsko, Rumunsko, Alžír. To jsou místa, kam by Česká republika mohla dodávat modernizovaný protiletecký systém 2K12-KUB.

Systém přezdívaný jako „Tři prsty smrti" nebo původním označením SA-6 je ve světě známou veličinou a svoje kvality ukázal v roce 1973, kdy na straně Egypta a Sýrie dokázal několik dní úspěšně odrážet do té doby neporazitelné izraelské letectvo. Původní sovětský systém však od té doby zastaral.

Obchodní potenciál

S jeho radikálně modernizovanou verzí přišla pardubická firma a sází na strategii, která má velký obchodní potenciál.
Ve státech bývalé Varšavské smlouvy totiž stále tento systém zůstává ve výzbroji, původní raketové munici dochází trvanlivost a modernizace systému vyjde levněji než pořízení zcela nového.

„Vysoká užitná hodnota a přijatelná cena musí zaujmout každého zákazníka, který provozuje původní systém. Doufám, že si státní instituce uvědomí, že právě takové sofistikované výrobky si zaslouží výraznou podporu, a to zejména referenčním nákupem. Pozice každého výrobce takové techniky je vždy poměřována i jeho úspěšností u domácí armády," uvedl za Asociaci obranného průmyslu Jiří Hynek.
Česká armáda se, s ohledem na Bílou knihu o obraně a výrazné úspory v rezortu obrany, k využití modernizovaného systému pro zabezpečení ochrany vzdušného prostoru zatím pozitivně nevyjádřila. Ačkoliv sama čelí popsanému problému technického zastarání systému i munice, který dříve nebo později bude muset určitě  řešit.

Ekonomické výhody

Projekt modernizace a exportu zbrojního systému má  důležitá pozitiva. Cena za nákup domácího systému by totiž byla výrazně nižší než u systémů zahraničních a příjmy z exportu by byly daňovým ziskem i pro státní rozpočet, o vytvoření pracovních míst v regionu ani nemluvě.
„S velkým zájmem o modernizovaný systém jsme se setkali v Alžírsku, Rumunsku, na Slovensku i v Maďarsku. Bohužel naše aktivity jsou silně brzděny absencí domácí reference," přiblížil ředitel společnosti Petr Novák.

Paradoxní přitom právě je, že o vývoj systému se původně zajímalo právě Ministerstvo obrany České republiky, které se od hotového projektu nyní snaží dát ruce pryč.

Zkušební střelby

„Modernizovanou verzi odpalovacího zařízení systému již firma představila na výstavách i zástupcům několika armád a plánuje i bojové ověření systému – zkušební střelby na Sardinii, což považuji za další možné zviditelnění schopností českého zbrojního průmyslu," uvedl jeden ze zastánců projektu, pardubický poslanec Jiří Skalický.