Milovníci tvrdého alkoholu smutní, lihovary na Pardubicku ale kvůli prohibici nepropadají skepsi.

Zákaz prodeje a podávání alkoholu nad 20 procent se totiž dotkl převážně jen jejich internetových či kamenných prodejen. Výroba běží dál.

„Zatím se prohibice dotkla opravdu jen prodeje, výrobu jsme nezastavili. Co se týče pěstitelského pálení, tak to zákaz nijak nepoznamenal. V současné době se totiž od pěstitelů jen nabírá ovoce, pálit ho budeme až v říjnu. Takhle brzy bychom zpracovávali třeba meruňky, ale těch tady v kraji moc není," uvedl vedoucí lihovaru v Dolní Rovni Stanislav Žák.

Stejná cena

Pančovaný alkohol dělá výrobcům špatné jméno, Stanislav Žák ale doufá, že by aféra s methylalkoholem mohla malým výrobcům pálenek naopak pomoci.

„Doufám, že se prokáže, že ovocné pálenky metanol neobsahují. Věřím, že zákazníci si radši k nám dovezou své ovoce a získají pálenku za stejnou cenu jako nekvalitní rum či vodku," nechal se slyšet Stanislav Žák.
Pokud by snad některý ze zákazníků nevěřil, že je jeho ovoce v dobrých rukou, má možnost být osobně přítomen u procesu výroby ovocné pálenky.

„Při pálení není technicky možné, aby koncentrace metanolu dosáhla takové výše, aby způsobila zdravotní potíže. Ani není možné, aby kdokoliv jiný vaši pálenku pančoval, protože od příjmu ovoce až po výdej destilátu je v našich pozorných rukách. Umožníme vám případně i osobní přítomnost při výrobě vašeho alkoholu," píše se na webových stránkách pěstitelské  pálenice v Dolní Rovni s tím, že pálenka z místního lihovaru nepředstavuje žádné riziko, ale naopak může být lékem při otravě metanolem.

Podobná situace je i v lihovaru v Hrobicích. Na internetových stránkách visí oznámení, že až do odvolání není možný nákup lihovin nad 20 procent. Zároveň ale uklidňují pěstitele.

Sběr pokračuje

„Sběr ovoce na pěstitelské pálení stále pokračuje. Zároveň ujišťujeme, že veškeré naše destiláty jsou kontrolovány akreditovanou laboratoří na výskyt všech škodlivých látek. Tyto rozbory jsou k nahlédnutí připraveny v lihovaru Hrobice," uvádí se na webových stránkách lihovaru, který v loňském roce oslavil již sté narozeniny.