Dostihový spolek Pardubice, který provozuje závodiště ve městě, zakončí loňské hospodaření opět v mírném zisku. Snižují ho doměrky finančního úřadu, jež se nečekaně objevily v průběhu posledních let.

„I přesto se firmě daří plnit stabilizační opatření, která si předsevzala před čtyřmi lety," prohlásil předseda dozorčí rady Dostihového spolku Petr Beneš.

SPOLEK JE V ZISKU

„Při započítání tvorby opravných položek na výsledky kontroly finančního úřadu a na odpis daňových doměrků je zisk po zdanění ve statisících korun," poznamenal Petr Beneš.

Po komunálních volbách v roce 2010 se změnilo představenstvo a dozorčí rada spolku. Později vyšlo najevo, že účetnictví je
v nepořádku a společnost má vysoké závazky.

Dostihový spolek podal 
v této souvislosti trestní oznámení, na jehož základě dostali podmíněné tresty za zpronevěru a zkreslování údajů o stavu hospodaření společnosti bývalý ředitel Jiří Kunát a někdejší člen představenstva Ladislav Nermuť. V roce 2011 spolek skončil se ztrátou zhruba 11 milionů korun.

„Dnes nikomu nic nedlužíme po splatnosti, doměrky finančnímu úřadu jsou do pěti milionů korun, na což si společnost vytvářela rezervy, aby se to nepromítlo do její bilance," řekl předseda představenstva společnosti Richard Benýšek.

Podle Petra Beneše mimořádné odvody finančnímu úřadu zpomalují cestu
k ozdravení společnosti. Odhaduje, že spolek by se mohl zcela zbavit všech starých závazků do deseti let. „Pak by se vše vyčistilo, aby společnost byla zdravá," vyjádřil se Petr Beneš.

POMÁHAJÍ PARTNEŘI

„V současné době je pardubický Dostihový spolek stabilizovaný. Jsem rád, že máme partnery, kteří nám pomáhají realizovat naše představy o dalším rozvoji závodiště. Věřím, že tomu tak bude i v příštích letech," doplnil Richard Benýšek.

Majoritním vlastníkem Dostihového spolku je město Pardubice, které drží 51,54 procenta akcií. V roce 2012 získala přes 22 procent akcií firma Bělecký mlýn, jež patří Richardu Benýškovi. Zbytek vlastní drobní akcionáři.