První letošní derby sezony mezi Pardubicemi a Hradcem čeká krajské město v pátek. Očekává se vyprodaná Tipsport arena a také zvláštní opatření. Tou asi nejpodstatnější novinkou je vyhláška zakazující používání pyrotechniky v centru města.

Zákaz vstoupil v platnost teprve nedávno, 16. října. První test ale zažije tento pátek. Podnět vzešel od městské policie, ale na základě shody s dalšími bezpečnostními složkami a vedením radnice.

Kvůli fanouškům

„Vzešlo to ze zkušeností se sportovními fanoušky. V centru města nám dochází k pohybu větších skupin fotbalových a hokejových fanoušků, kteří si zvykli používat v hojné míře pyrotechniku. Ta ale narušuje veřejný pořádek a na zdraví ohrožuje i kolemjdoucí," vysvětluje náměstek ředitele Městské policie Pardubice Josef Sentivan.

Hozená světlice na utkání vloni v říjnu zasáhla jednu dívku do obličeje. Zranění pod okem naštěstí nebylo vážné.

V používání pyrotechniky asi fanouškům nová vyhláška zcela nezabrání, ale policisté budou mít teď pravomoc proti nim zakročit a pokutovat je. Doposud to totiž nebylo tak jednoduché.

Sankce až 30 tisíc

„Jde o to upozornit, že zákaz platí a je vyhlášen a budeme jej hlídat. Za porušení vyhlášky fanouškům hrozí pět tisíc korun pokuty v blokovém řízení, ve správním až třicet tisíc. Řešit přestupce budeme jak na místě, tak i dodatečně z kamerových záznamů," vzkazuje Josef Sentivan.

Pardubická městská policie jen na páteční zápas pošle čtyřicet strážníků.

Na utkání se připravuje i pardubický hokejový klub.

Kvůli vzájemným antipatiím fanoušků obou rivalů budou vstupy pro domácí a hosty odděleny plotem.

„Vedení Dynama vyzývá fanoušky hostujícího celku, aby přijeli dříve, případně si pro cestu do Pardubic vybrali včasnější vlakový spoj," doporučuje mluvčí pardubického klubu Jan Hrabal.
Je to kvůli kontrolám při vstupu do Tipsport areny, které budou časově náročnější. Opět zejména kvůli pyrotechnice, jež do haly nepatří v žádném případě.

Pozor na alkohol!

„Hala bude otevřena šedesát minut před začátkem utkání. Do arény nebude vpuštěn žádný fanoušek pod vlivem alkoholu nebo jiných omamných látek. Pořadatelé budou ve spolupráci s policisty nekompromisní v dohledu na dodržování návštěvního řádu arény. Pro tento zápas bude také platit zákaz vnášení nápojů do hlediště," dodává Jan Hrabal.

600 lístků pro hosty

Na derby se očekává vyprodaná hala. Jen do Hradce Králové bylo prodáno 600 lístků. Je tak jasné, že kapacita sektoru hostí, která je 250 osob, nebude stačit a velká část hradeckých fanoušků bude sedět i v sousedním sektoru. V minulosti právě kvůli tomu pardubický klub čelil stížnostem od majitelů permanentních vstupenek, kterým nedisciplinovaní fanoušci Hradce stáli ve výhledu. Nespokojeným příznivcům domácích klub nabídl výměnu míst.

Budou prohlídky

Návštěvníci hokejového utkání budou podrobeni namátkovým osobním prohlídkám včetně zavazadel, která u sebe budou mít, se zaměřením na zakázané předměty a pyrotechniku. Prostory Tipsport areny budou monitorovány kamerovým systémem.

S bezpečnostními opatřeními byli prostřednictvím pořadatelů z Pardubic a Hradce Králové seznámeny i fankluby obou mužstev. Pořadatelské týmy také budou dohlížet na „své" fanoušky. S hradeckými přijedou i jejich vlastní pořadatelé. Do vlaku na cestu dostanou také doprovod složený z královéhradeckých policejních těžkooděnců.

Zákaz zahalování

Připraven je i doprovod skupiny fanoušků městem ke stadionu, který bude zajišťovat krajská pořádková jednotka policie Pardubického kraje.

„Připomínáme také fanouškům, že jak po dobu zápasu, tak cestou na stadion platí zákaz zahalování obličejů. I v tomto případě budou policisté dotyčné osoby postihovat buď přímo na místě, nebo následně ve správním řízení," uzavírá Jan Záhorský, vedoucí odboru pořádkové policie a velitel policejního opatření.