Moderní dějiny východních Čech budou tak představeny očima pamětníků klíčových událostí 20. století, a to jazykem všech generací. Své místo v Institutu má i vzdělávací centrum, které je už nyní zpřístupněno pro školy a všechny mladé lidi.

Expozice Institutu Paměti národa seznámí návštěvníky s příběhy prostřednictvím moderní audiovizuální techniky. Půjde o osudy válečných veteránů z první a druhé světové války, někdejších vězňů sovětských gulagů a nacistických koncentračních táborů, účastníků druhého a třetího odboje a bývalých politických vězňů. Zahrne i dobu normalizace a zakončena bude sametovou revolucí.

Výstava bude v dopoledních hodinách přednostně určena pro školy, kterým bude k dispozici rezervační systém. Odpoledne bude volně otevřená veřejnosti. Jedinečná expozice, která nemá v České republice obdoby, se bude snažit upoutat pozornost diváka jak prostřednictvím autentického vyprávění lidí z východních Čech, jejichž příběhy jsou zaznamenány v Paměti národa, tak i prostřednictvím působení na divákovy smysly ve své další části, kdy se návštěvníci budou moci na chvíli přenést na klíčová pamětní místa spojená s východními Čechami a v tomto okamžiku zakusit atmosféru tehdejší doby. Na okamžik se ocitnou na pardubickém Zámečku, kde byli popraveni ležáčtí obyvatelé, aby si pak připomněli události osvobození v roce 1945 na Náchodsku. O plánované výstavě se veřejnost dozví více 28. října.

Vzdělávací činnost Paměti národa spočívá mimo jiné v zážitkových workshopech, které se vždy přímo váží k nějakému dějinnému uzlu v československé historii 20. století a také k jednomu, nebo více pamětnickým osudům, které jsou zaznamenány v archivu Paměti národa. Právě zážitkové workshopy nyní v Institutu probíhají.

Od roku 2021 přivítá Institut žáky a studenty pracující na pololetních projektech nazvaných Příběhy našich sousedů, v nichž si studenti sami najdou pamětníka ze sousedství, jehož příběh v týmu zaznamenají, vytvoří reportáž či jiný výstup a na závěr vše prezentují publiku.

V současné době v Institutu probíhají divadelní kroužky, které nabízejí mladým lidem ve věku 10-18 let příležitost seznámit se s příběhy a historickými událostmi 20. století a vcítit se do různých úhlů pohledu, okolností a postojů lidí, kteří prožili dramatické dění za druhé světové války a komunismu. Společně s lektorem nyní nacvičují hradečtí, pardubičtí a holičtí, včetně dětí z dětských domovů, divadelní představení, které následně představí široké veřejnosti ať už v divadle, nebo na ulici.

V neposlední řadě bude Institut od roku 2021 sloužit i jako prostor pro pravidelné besedy a debaty se zajímavými hosty na témata spjatá s historií i současností.

Institut Paměti národa by nevznikl bez podpory Rozvojového fondu Pardubice, a.s., a bez přispění měst a obou krajů ve východních Čechách. Za poskytnutou podporu děkujeme všem partnerům Paměti národa Východní Čechy, Kolegiu Paměti národa a Klubu Přátel.

Tomáš Heller