Nejstarší základní škola v pardubické městské části Polabiny si již brzy připomene padesátileté výročí. I když se oslavy konají až v příštím školním roce, připravují se na veselí zaměstnanci a žáci školy už nyní.
„A už se nám ozývají první absolventi a bývalí zaměstnanci školy," sděluje ředitelka školy Jana Lokvencová.

Na škole už teď připravili různé soutěže pro její současné žáky. Jedním z nich je například ta, ve které mohli žáci ovlivnit budoucí podobu školního trička, nebo na facebooku hádat, který z učitelů se skrývá za svým dětským já.

„Plánujeme i společenský večer, na němž se budou moci setkat všichni ti, kteří jsou jakýmkoli způsobem spojení s naší historií," přibližuje nadcházející události Jana Lokvencová, která chce na oslavy pozvat všechny bývalé žáky, učitele a zaměstnance.
„Bohužel na všechny kontakt nemáme, proto to zkoušíme alespoň prostřednictvím novin. Proto všechny, které tato akce zajímá, prosím, aby sledovali Deník a webové stránky naší školy, kde se dozví více informací," dodává Jana Lokvencová.

Vydají almanach

Jak už to tak při podobných příležitostech bývá, plánují na škole vydat i almanach, který připomene bohatou historii nejen místa, ale i lidí, co na školu chodili. „I když jsme škola, která je poměrně velká, vždycky v našem kolektivu vládl přátelský duch. To potvrzuje i fakt, že k nám chodí například již druhá a možná brzy i třetí generace. Právě tuto ‚rodinnou' atmosféru bychom chtěli prostřednictvím almanachu přiblížit," vysvětluje záměr tvůrců Jana Lokvencová a zároveň apeluje na všechny pamětníky, kteří by mohli poskytnout jakékoli materiály přibližující minulost školy, aby ji kontaktovali.

A ti, kteří chtějí mít i nějakou hmatatelnou vzpomínku na školu, si mohou objednat trička s motivem výročí.

„Na našem facebookovém profilu si mohou zájemci tričko prohlédnout a případně nám mohou na e-mail lenka.lokvencova@zspolabiny1.cz poslat objednávku," uvádí Jana Lokvencová.

Změnila tvář

Základní škola Polabiny 1 poprvé otevřela dveře všech svých pavilonů dětem 1. září roku 1965, tedy přesně před padesáti lety. Za tu dobu se škola pochopitelně změnila zvnějšku i uvnitř.
Zatím poslední změny si škola nadělila ke svým kulatým narozeninám. Momentálně totiž prochází kompletní venkovní rekonstrukcí fasády a zateplením pavilonů.

Nové hřiště

„Brzy budeme rekonstruovat také naše hřiště a žáci by se měli dočkat nového hokejbalového hřiště s nalajnováním na lakros, víceúčelového hřiště, hřiště na softbal, doskočiště na skok daleký, běžecké dráhy, venkovní posilovny, zázemí pro sportovce a pro správce hřiště. Navíc bude mít hřiště odvodňovací systém," uzavírá ředitelka.