Přestože ANO v Přelouči volby suverénně vyhrálo, musí přejít do opozice. Nepodařilo se mu totiž sestavit koalici s ostatními stranami.

Staronová koalice

„Nabídli jsme spolupráci Koalici pro Přelouč, Nezávislým pro Přelouč, ČSSD a TOP 09. Dohodnout se nám ale bohužel nepodařilo, takže společně s komunisty a Koalicí pro Přelouč budeme muset přejít do opozice," prohlásil Radim Jelínek, který výsledky povolebního vyjednávání chápe jako urputnou snahu o zachování staronové koalice.

Starostkou totiž s největší pravděpodobností zůstane Irena Burešová (Patrioti pro Přelouč, ODS) a místostarostou Ivan Moravec (Nezávislí pro Přelouč). „Členové ANO s námi ani vyjednávat nechtěli, snažili se utvořit koalici bez nás. To se jim ale nepodařilo," poznamenala Irena Burešová, která tak nejspíše započne už své páté volební období na tomto postu.

Největší uznání

Právě Irena Burešová v komunálních volbách získala nejvíce preferenčních hlasů, lídr kandidátky hnutí ANO Radim Jelínek zůstal až na třetím místě právě za současným místostarostou Ivanem Moravcem.

„Tolik preferenčních hlasů jsem opravdu nečekala, ODS totiž v současné době mezi lidmi vůbec není v kurzu. Pro mě osobně to byla velká výhra a největší uznání," uvedla Irena Burešová.

Lenka Štěpánková