Nízký objekt je v architektonické studii citlivě zakomponován do prostoru. Z velké části zůstává skryt pod travnatým porostem, místo bočních zdí je zvolna se svažující trávník – z dálky tak může stavba na diváka působit jen jako kopec. Střecha je plochá a tvoří ji tři kruhy, které by mohly být pochozí a lidem volně přístupné, v budoucnu je mohou zdobit plastiky s cyklistickou tematikou, v noci je možné střechu zajímavě nasvítit.

Vizualizaci město poprvé zveřejní příští týden ve středu, kdy se v kulturním domě od 18 hodin uskuteční veřejné projednání návrhu. Občané Holic se zde mohou se studií seznámit a říci svůj názor.

Už teď někteří odpůrci moderního řešení poukazují na minimum denního světla, které bude do muzea proudit.

„Nemyslím si, že muzeum musí být nutně prosklené. Součástí expozice budou různé projekce, nebude třeba řešit zatmění během nich, v létě nebude v objektu horko. Mně osobně se ten nápad líbí a doufám, že osloví i občany a zastupitele," uvedl starosta Holic Ladislav Effenberk.

Město mělo jediný zásadní požadavek – aby se náklady na stavbu muzea pohybovaly kolem 15 milionů korun, za což se projektanti zaručili.

ZAČALO TO DAREM

Muzeum bude rozdělené na tři části – jedna bude věnována cyklistice, druhá motokrosu a ve třetím prostoru se budou střídat výstavy různého zaměření. Nebude chybět ani recepce a přednášková místnost.

V příštím roce by chtělo město požádat o dotaci z Evropské unie. „Pokud vše půjde dobře, mohlo by se začít v roce 2018 stavět," řekl Ladislav Effenberk.

V Holicích býval jeden z největších cyklistických klubů na území našeho státu. Motocyklové závody tu mají tradici od 50. let.

O vzniku muzea těchto sportů ve městě uvažovali již několikrát. Novou debatu, jejímž výsledkem je zmiňovaná studie, rozproudila nabídka Zbyňka Šimka, rodáka z Holic. Ten je autorem a vlastníkem vzácné sbírky replik historických jízdních kol. Městu navrhl, že mu přibližně padesát exponátů věnuje.

Zastupitelé se ke dvěma studiím, které architekti pro muzeum připravili, vyjádří na svém zasedání 9. května.

Město již jedno muzeum vlastní, provozuje Africké muzeum doktora Emila Holuba. Městský rozpočet to ročně stojí přibližně 150 tisíc korun.