Shodou okolností se tak stalo téměř na den přesně dva roky poté, co byla tato rada založena. Impulsem k jejímu vzniku byl tehdejší únik oxidů dusíku, který vyděsil mnohé obyvatelé okolí chemičky a starosty okolních obcí. I proto, že se zadrhla komunikace mezi firmou a samosprávami. Za dva roky se podle představitelů Synthesie mnohé zlepšilo.

Havárie změnila komunikaci

Bezpečnostní rada Synthesie je složena ze zástupců podniku, kraje, hasičského záchranného sboru a v neposlední řadě i starostů sedmi obcí sousedících s areálem chemičky. „V úvodních setkáních jsme reagovali na události z roku 2005,“ vrací se k samotným počátkům vzniku bezpečnostní rady mluvčí Synthesie Daniel Rubeš.

„Změnili jsme zejména komunikační systémy, upravili celý havarijní bezpečnostní systém, samozřejmě jsme udělali opatření na těch nešťastných zásobnících, na kterých došlo k úniku nitrozních plynů. To byl takový úvod bezpečnostní rady. Během dalších dvou let, kdy nedošlo k žádné mimořádné situaci, jsme měli dostatek klidu a prostoru k tomu, abychom pracovali na prevenci jako takové.“ Do této doby tak chemička podle Rubeše například založila institut bezpečnostního preventisty. „Tento člověk jezdí po fabrice, odhaluje možná průmyslová rizika, navrhuje opatření, jak eliminovat dopady,“ popisuje náplň jeho práce mluvčí chemičky.

Na programu včerejšího dvouhodinového jednání bezpečnostní rady byla například problematika bezpečnostních rizik, kdy Synthesia nechala zpracovat příručku s číslem 10, jak se chovat při mimořádné události. Rada projednala i audit „Bezpečný podnik“, vyslechla si prezentaci výsledků zprávy o životním prostředí či se bavila o popílkovišti za teplárnou.