„Referenda se zúčastnilo necelých 15 tisíc lidí. Kladu si otázku, jestli veřejné dění obyvatele vůbec zajímá. Nevím, jestli jsme mohli občany Pardubic s tématem seznámit nějak blíž," neskrývala své zklamání primátorka Pardubic Štěpánka Fraňková.

Správný krok?

Přesto primátorka stále věří, že vyhlášení referenda byl správný krok. „Veřejné hlasování je ten nejdemokratičtější nástroj, třeba o peticích mám podstatně horší mínění. Faktem ovšem je, že na takto složitou otázku lidé obvykle v referendech neodpovídají," podotkla Štěpánka Fraňková.

Lidové hlasování organizoval pardubický magistrát. „Nebyla to běžná organizační záležitost. Na průběh voleb žádná stížnost nepřišla. Jeden volič chtěl ovšem odpovídat na jinou otázku, než tu, která byla na hlasovacích lístcích. To mu nebylo umožněno, a tak sepsal stížnost," vysvětlil tajemník pardubického magistrátu Michal Zitko.

Položená otázka ostatně přišla nevhodná a nejasná většímu počtu lidí. Nikdo totiž netušil, co se s obvody stane, zda dojde k jejich úplnému zrušení či pouze redukci. „Otázka mohla být i jiná, ale právě tohle byla otázka, na které se shodlo zastupitelstvo," dodal Michal Zitko.

A kolik bude referendum stát? To bude jasné v nejbližších dnech.

Městské obvody nejdříve musí vykázat své náklady na organizaci referenda, z radnice jim pak v září pošlou příslušnou finanční částku.

Otázkou zůstává, jak budou politici výsledky referenda interpretovat. Referendum není závazné, takže nad jeho výsledky bude zasedat pracovní skupina, jejímiž členy jsou politici i odborníci. Starostové městských obvodů ale nejspíš mohou slavit, není pravděpodobné, že by vedení města chtělo rušit obvody i přes výsledky referenda, které jejich snahu neposvětily.

„Hlas lidu, hlas boží. Já se dokážu s výsledky hlasování vyrovnat. Myslím si, že 20 procent je reprezentativní vzorek. Neberu to jako svoji prohru, pokud lidé obvody chtějí, tak tady prostě zůstanou. Pokud někomu obvody vadily, tak teď měl jedinečnou možnost se k tomu vyjádřit. Počítám s tím, že začneme se starosty komunikovat komplexněji – tedy o všem, co se obvodů týká," sdělila Deníku primátorka Pardubic.

Spokojení starostové

Spokojenost s výsledkem pochopitelně vyjadřují starostové jednotlivých městských částí.

„Po velmi dlouhé a negativní kampani ze strany vedení města proti městským obvodům, která vyvrcholila v posledních dnech hlášením o byrokracii, jsem rád, že občané přesto přišli a vyjádřili svůj názor, za což bych jim chtěl poděkovat. Výsledky hovoří jasně, převažují odpovědi ano. Pouze 8 procent všech pardubických občanů si obvody nepřeje zachovat, ostatní se vyslovili pro zachování městských obvodů, nebo svou neúčastí de facto souhlasí se stávajícím stavem," nechal se slyšet starosta MO Pardubice VI Petr Králíček.

Žádné spekulace

Raduje se i pardubická ODS, která existenci obvodů dlouhodobě podporuje.

„Výsledky referenda nejsou sice pro zastupitelstvo města podle zákona závazné, přesto se jedná o jasné vyjádření vůle občanů našeho města, kteří chtějí zachovat rozdělení Pardubic na obvody. Výsledek referenda je zcela jednoznačný. ODS se nebude účastnit žádných případných spekulací ohledně výkladů výsledku referenda. Pracovní skupina na vykládání výsledku referenda nemá žádný smysl a je pouze zástěrkou vedení radnice. Vyzýváme zastupitele města Pardubic, aby respektovali vůli občanů projevenou v referendu," konstatoval předseda oblastního sdružení ODS Jiří Janků.

Primátorka už se vyjádřila v tom smyslu, že bude chtít od ODS slyšet, jak by to s obvody mělo být dál. Právě od občanských demokratů totiž před referendem zaznívalo, že myšlenka existence obvodů nebyla dovedena do konce.

Největším odpůrcem současné podoby městských obvodů bylo sdružení Pardubáci. To svou rétoriku nebude měnit ani po zveřejnění výsledků referenda. „Rétoriku určitě nezměním, protože v současném členění města nevidím smysluplnost. Nechceme místní samosprávy zrušit, ale chceme omezit náklady a byrokracii. Výsledky referenda mě příliš nepřekvapily. Velkou vypovídací hodnotu má ovšem malá účast voličů," poznamenal náměstek pardubické primátorky a lídr Pardubáků František Brendl.